Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO, Rusia și China au găsit un nou front de luptă: de ce contează tot mai mult Arctica pentru cele trei puteri

sah batalie politica

NATO ar trebui să-și consolideze rolul în regiunea Arctică, luând în considerare intensificarea acțiunilor Rusiei și Chinei acolo, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "NATO trebuie să-și sporească prezența în Arctica", a declarat el pentru ziarul german Welt am Sonntag.

Potrivit lui Stoltenberg, Rusia și-a intensificat recent activitățile în această zonă bogată în resurse, "redeschiderea bazelor din epoca sovietică" și "dislocarea și testarea de noi arme moderne acolo, cum ar fi rachetele hipersonice". El a menționat că Beijingul, după ce s-a declarat un "stat aproape arctic", manifestă, de asemenea, un interes tot mai mare pentru Arctica, deoarece regiunea devine din ce în ce mai importantă pentru transportul maritim din cauza schimbărilor climatice.

Săptămâna trecută, Stoltenberg a declarat în timpul unei vizite în Canada: "Beijingul și Moscova au convenit, de asemenea, să intensifice activitățile practice în Arctica. Acest lucru face parte dintr-un parteneriat strategic aprofundat care ne pune la încercare valorile și interesele."

El a subliniat, de asemenea, interesul tot mai mare al NATO pentru apărarea arctică, în special având în vedere aderarea Suediei și Finlandei la blocul comunitar.

După cum a informat Departamentul de Stat al SUA săptămâna trecută, Statele Unite intenționează să stabilească postul de ambasador în regiunea arctică. "Președintele intenționează să facă poziția coordonatorului pentru afacerile arctice mai semnificativă prin numirea unui ambasador în general pentru regiunea arctică, sub rezerva primirii recomandărilor și a aprobării Senatului", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Îndatoririle ambasadorului vor include promovarea politicii americane în regiune, comunicarea cu colegii din țările arctice și non-arctice, precum și cu popoarele indigene și cooperarea cu părțile interesate din țară, inclusiv cu guvernele de stat, autoritățile locale și altele.

Rusia: 'Interacțiunea cu China nu poate reprezenta o amenințare!'

Kremlinul are o atitudine negativă față de declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la amenințarea din partea Rusiei și Chinei în zona arctică. "Arctica este o zonă a activității noastre economice, o zonă de asigurare a securității noastre, de fapt, sfera intereselor noastre vitale", a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, drept replică pentru afirmațiile lui Jens Stoltenberg, relatează Interfax. "Interacțiunea cu alte țări, în special cu China, vizează exclusiv dezvoltarea în continuare a acestei zone arctice și nu poate reprezenta o amenințare pentru nicio altă țară sau asociație."

Potrivit acestuia, astfel de declarații indică continuarea politicii Occidentului de confruntare cu Rusia. „Rusia își va asigura interesele într-un mod fiabil, necesar", a adăugat Peskov.

SUA fac parte din cele opt state arctice, alături de Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia și Suedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.