Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Japonia întăresc alianța militară împotriva amenințărilor Chinei, Coreei de Nord și Rusiei

AP
lloyd austin

Statele Unite şi Japonia lucrează pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei, a declarat joi la Tokyo, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează AFP, citat de Agerpres.

Înaltul responsabil american vizitează Tokyo pentru scurte discuţii bilaterale după care va participa la "Dialogul Shangri-La" privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific, organizat la Singapore.

Înaintea unei întrevederi cu omologul său japonez, Yasukazu Hamada, Austin a reamintit că ţările lor se confruntă cu "provocări comune legate de comportamentul coercitiv" al Chinei, "provocările periculoase ale Coreei de Nord şi războiul crud ales de Rusia în Ucraina". "Dar suntem uniţi de interesele şi valorile noastre comune. Şi luăm măsuri importante pentru a moderniza alianţele noastre şi pentru a ne consolida descurajarea", a adăugat el.

Austin a menţionat cooperarea trilaterală cu Australia şi Coreea de Sud, precum şi creşterea "ritmului, duratei şi amplorii" manevrelor şi antrenamentelor.

Forţele americane şi japoneze devin "mai polivalente, mai rezistente şi mai mobile", a continuat el, salutând decizia Japoniei de a se dota cu o capacitate de contraatac şi de a îmbunătăţi schimbul de informaţii cu Washingtonul.

Austin a sosit în Japonia miercuri, la câteva ore după ce Coreea de Nord a încercat fără succes să lanseze un satelit spion folosind o tehnologie interzisă de rezoluţiile Naţiunilor Unite.

Phenianul şi-a înmulţit testele de rachete în ultimul an, iar Japonia se confruntă, de asemenea, cu o presiune tot mai mare din partea navelor chineze în jurul insuliţelor administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.

La sfârşitul lui 2022, Japonia, care are o Constituţie pacifistă, a dezvăluit o evoluţie majoră a doctrinei sale de securitate naţională, angajându-se să-şi majoreze bugetul de apărare la 2% din PIB până în 2027 şi calificând China drept "provocarea strategică fără precedent" pentru propria securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.