Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi Rusia au câştigat, Europa şi Kievul au pierdut (presa turcă)

vestidinrusia.ro
sua rusia sah joc politic

Astăzi este a 589-a zi a războiului din Ucraina care a început pe data de 24 februarie 2022. Altfel spus, suntem în luna a 19-a a războiului, a trecut un an şi jumătate, perioadă care a fost urmată la nivel global de criza energiei, a cerealelor şi alte crize socio-economice, relatează Sabah citat de Rador Radio România.

Acum, toate cancelarii occidentale, şi în primul rând administraţia SUA, declară că este nevoie ca acesta să se încheie. De altfel intenţia arhitectului crizei din Ucraina, SUA, a fost acela de a sabota relaţiile economice şi strategice pe care le-au dezvoltat Uniunea Europeană, în primul rând Germania şi Franţa, Rusia şi China, prin continuarea extinderii NATO. Şi chiar au sabotat. Însă în privinţa embargoului economic impus Rusiei au suferit o dezamăgire globală. Nu au găsit sprijin în nimeni în afara Europei.

Într-un mod asemănător, şi Rusia şi-a atins majoritatea obiectivelor. Nu a putut frâna extinderea NATO şi consolidarea Europei de către SUA. Însă Rusia a oprit demersul SUA, care folosind Ucraina îi ameninţa inalienabilitatea.

Putin, care a declarat că a anexat regiuni bogate în resurse naturale din Ucraina, precum Luhansk, Donetsk, Herson şi Zaporojie, a distrus strategia SUA de a încercui Rusia.

***

Pe scurt, marile puteri au luat ce aveau de luat. Au avut de suferit Ucraina, poporul ucrainean şi ţările europene.

În etapa în care ne aflăm, SUA au redus sprijinul militar şi logistic pe care-l acordau lui Zelenski. Congresul şi opoziţia sunt de părere că acordarea de fonduri şi furnizarea de armament către Ucraina trebuie să înceteze. Până şi Polonia refuză să mai furnizeze armament. "Muniţia ţărilor occidentale s-a consumat deja", spunea președintele comitetului militar al NATO, amiralul Bob Bauer, iar ministrul apărării din Suedia, Pol Jonson, susţinea că "Europa trebuie să facă ordine în industria de apărare pentru a sprijini Ucraina". Cea mai dureroasă declaraţie a venit din partea oficialilor militari britanici: "În depozitele de la Londra nu mai există muniţia de care are nevoie Ucraina."

Opinia publică din Germania şi Franţa critică dur asistenţa militară acordată Ucrainei. Prima declaraţie a lui Robert Fico, pro-rus, care a redevenit prim-ministru câştigând alegerile din Slovacia, a fost: "Voi întrerupe orice fel de ajutor pentru Ucraina."

***

Fisura dintre Ucraina în Occident se adânceşte. Aproape toată lumea este de părere că războiul a fost pierdut şi Kievul trebuie să se aşeze la masa negocierilor de pace cu Rusia.

De exemplu, George Friedman, unul dintre condeiele renumite din SUA, susţine că "SUA au obţinut ceea ce au dorit în Ucraina. Scopul nostru era să ţinem Rusia departe de NATO. Am reuşit acest lucru". Ţara este divizată, şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi sute de mii de oameni, milioane de oameni, majoritatea copii şi femei, sunt refugiaţi... Nimic din toate acestea nu-l interezează pe Friedman. Pare că scopurile meschine ale SUA sunt mai valoroase decât orice. Iar Stehpen Bryen susţine în Asia Times că succesul Ucrainei, care întâmpină probleme în privinţa militarilor şi armanentului, este imposibil. De altfel, în ofensiva lansată acum patru luni de zile armata ucraineană a înregistrat pierderi grele pe linii de apărare ruse.

În punctul în care ne aflăm, SUA şi Rusia şi-au împărţit "de facto" Ucraina, aşa cum s-a întâmplat şi în Siria. Partea de vest a ţării este a Statelor Unite, iar estul al Rusiei. Ucraina devine astfel Germania noului Război Rece. Noul Zid al Berlinului se va înălţa în Ucraina.

Astfel că eforturile pentru încetinirea războiului din Ucraina se vor accelera. Însă până şi cheltuielile aceastei încetiniri vor fi plătire de Kiev şi Bruxelles...

(Articol de Bercan Tutar)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.