Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA solicită ONU să sancţioneze Iranul

armament

SUA au cerut miercuri celor 14 ţări partenere din Consiliul de Securitate să sancţioneze Iranul, ca represalii faţă de "comportamentul răuvoitor" al acestuia în Orientul Mijlociu, în cursul unei reuniuni consacrate aplicării acordului nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Faţă de o ţară care încalcă încontinuu rezoluţiile acestui Consiliu, noi trebuie imperativ să decidem consecinţe semnificative", a spus ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Jonathan Cohen. "Iată pentru ce noi cerem membrilor acestui consiliu să ni se alăture pentru a impune sancţiuni punctuale faţă de comportamentul răuvoitor al Iranului" în Orientul Mijlociu", a adăugat el.

Aceasta este prima reuniune a Consiliului de Securitate după anunţul din 8 mai al lui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear încheiat cu Teheranul, ratificat prin Rezoluţia 2231 a ONU , votată în unanimitate în iulie 2015. În 24 mai, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) concluzionase pentru a 11-a oară aplicarea de către Teheran a angajamentelor sale.

În cursul intervenţiei sale, Jonathan Cohen a acuzat din nou Iranul că furnizează rachete rebelilor houthi în Yemen, încălcând embargoul internaţional asupra armelor.

Într-un raport recent, ONU a recunoscut că elemente ale unor rachete trase spre Arabia Saudită fuseseră fabricate în Iran, dar a precizat că nu este în măsură să spună dacă ele fuseseră livrate înainte sau după impunerea unui embargo asupra armelor în Yemen în iulie 2016.

"Anularea unui acord nuclear care funcţionează nu ne pune desigur într-o poziţie mai bună pentru a discuta alte probleme", a replicat reprezentantul UE pe lângă ONU, Joao Vale de Almeida, evocând testele balistice ale Teheranului şi dezvoltarea influenţei sale în Orientul Mijlociu.

"Deplina aplicare a acordului nuclear împiedică o cursă a înarmării nucleare în regiune", a adăugat el, exprimându-şi regretul faţă de retragerea SUA. "Uniunea Europeană invită din nou comunitatea internaţională să susţină acest angajament comun ratificat pe plan internaţional. Toţi ceilalţi semnatari trebuie să aplice pe deplin acordul şi Rezoluţia 2231 să fie respectată în toate aspectele", a cerut el.

"Prăbuşirea acestei realizări majore ar marca un serios regres pentru regiune, pentru regimul de neproliferare, dar şi pentru securitatea noastră a tuturor, care ar putea avea consecinţe potenţial grave", a întărit ambasadorul francez Francois Delattre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.