Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA vor să strângă șurubul sancțiunilor în cazul Iranului. NU vor mai acorda nici unei țări derogări pentru importul de petrol iranian

iran sancituni

Statele Unite se pregătesc să anunțe luni că toți importatorii de petrol iranian vor trebui să renunțe la aceste importuri dacă doresc să nu fie supuși sancțiunilor americane, potrivit unui material publicat de Washingon Post preluat de mediafax.

Washingtonul a reimpus în luna noiembrie sancțiuni țărilor care importă petrol din Iran, după ce președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Cu toate acestea, opt state au beneficiat de o derogare de la aceste sancțiuni pentru o perioadă de șase luni. China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia și Grecia au primit dreptul de a continua să cumpere petrol din Iran fără să fie supuse sancțiunilor americane.

Însă secretarul american de Stat, Mike Pompeo, ar urma să anunțe luni că „începând cu 2 mai, Departamentul de Stat nu va mai acorda derogări niciunei țări care importă petrol iranian”, potrivit declarațiilor oferite pentru Washington Post de către doi oficiali ai Departamentului de Stat.

La începutul acestui an, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Iran, Brian Hook, a declarat că derogările au fost introduse anul trecut deoarece existau temeri în legătură cu prețul petrolului pe piețele internaționale, însă situația este diferită anul acesta, deoarece specialiștii estimează că în 2019 cererea va fi mai mică decât oferta. „Nu plănuim să mai acordăm derogări sau excepții de la regimul nostru de sancțiuni”, a declarat acesta.

Grecia, Italia și Taiwanul deja nu mai importă petrol din Iran, însă China și India sunt în continuare cei mai mari importatori de petrol iranian.

Donald Trump a declarat în trecut că Iranul ar trebui să revină la masa negocierilor și că își dorește încheierea unui acord nuclear mai bun decât cel semnat de predecesorul său, Barack Obama, însă Teheranul a anunțat că nu are nicio intenție în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.