Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorare în SUA: Submarinele rusești din Atlantic sunt 'mai active decât le-am văzut în ultimii ani'

nationalinterest.org
poseidon-submarin-belgorod

Rusia și-a sporit prezența submarinelor în Atlantic la un nivel mai ridicat decât oricând în ultimii ani, a declarat miercuri cel mai înalt ofițer american care supraveghează operațiunile din Europa, citând unul dintre numeroasele exemple care contrazic concluziile potrivit cărora armata loială președintelui rus Vladimir Putin a fost grav degradată de războiul său din Ucraina.

"Rușii au fost mai activi decât i-am văzut în ultimii ani", a declarat miercuri în Congres generalul Chris Cavoli, comandantul suprem al NATO și al operațiunilor militare americane în Europa, în legătură cu capacitățile subacvatice ale Moscovei.

"Patrulele lor în tot Atlanticul sunt la un nivel ridicat în cea mai mare parte a timpului, la un nivel mai ridicat decât am văzut în ultimii ani", a declarat Cavoli în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, potrivit USnews. "Și asta, în ciuda tuturor eforturilor pe care le întreprind în Ucraina".

Îgrijorare și pentru manevreme din Pacific

Evaluarea lui Cavoli reprezintă un avertisment grav pentru viitoarele amenințări pe care Rusia le-ar putea adresa SUA și celorlalți susținători occidentali ai Ucrainei. Deși analiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la forțele de submarine ale Rusiei în ultimele săptămâni, aceștia s-au concentrat în mare parte pe atenția recentă pe care Kremlinul a acordat-o Flotei sale din Pacific, care a efectuat exerciții masive săptămâna trecută și pe care Moscova a analizat-o și a afirmat săptămâna trecută că are "un grad ridicat de pregătire". Aceste manevre au fost văzute în parte ca o recunoaștere a parteneriatului sporit dintre Moscova și Beijing.

Anterior, Putin a stârnit îngrijorări în Occident în ianuarie, când a trimis nave de război de suprafață în Oceanul Atlantic, inclusiv cele despre care SUA consideră că pot lansa arme hipersonice potențial capabile să învingă apărarea antirachetă americană. Rusia deține 11 submarine cu rachete balistice, pe care analiștii au apreciat anterior că le desfășoară în mare parte în largul coastelor sale arctice.

Războiul din Ucraina nu pare să fi afectat capacitatea militară a Rusiei din alte zone

Comentariile lui Cavoli vin într-un moment în care există un consens din ce în ce mai mare cu privire la faptul că Rusia a afectat grav mai multe elemente-cheie ale puterii sale militare prin decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina în februarie 2022. O serie de eșecuri de profil înalt și jenante de atunci au expus probleme endemice în cadrul Ministerului rus al Apărării, în special corupția adânc înrădăcinată în rândul comandanților de vârf, al logisticienilor și al celor care supraveghează stocurile. Iar confuzia și managementul defectuos pe câmpul de luptă au creat o adevărată mașină de tocat carne pentru forțele terestre rusești, în ciuda deciziei lui Putin de a continua să preseze tinerii să se înroleze și să îi trimită în luptă.

Rusia continuă să beneficieze de mărimea uriașă a forțelor sale, după cum se vede în luptele persistente și crâncene din jurul unor orașe precum Bakhmut din estul Ucrainei. Dar analiștii au evidențiat din ce în ce mai mult problemele de bază care afectează trupele sale terestre.

"Forțele rusești din Ucraina operează în formațiuni descentralizate și în mare parte degradate în tot teatrul de operațiuni, iar modelul actual de desfășurare sugerează că majoritatea unităților disponibile sunt deja online și angajate fie în operațiuni ofensive, fie defensive", a concluzionat duminică într-o notă de analiză Institutul independent pentru Studiul Războiului, care a urmărit cu atenție mișcările militare rusești în Ucraina și în jurul acesteia.

"Este foarte probabil ca majoritatea elementelor rusești din întreaga Ucraină să fie substanțial sub nivelul maxim de putere din cauza pierderilor suferite în timpul fazelor anterioare ale războiului", a precizat institutul.

Avertizările grave vin, de asemenea, în contextul în care un număr tot mai mare de parlamentari republicani - și mai mulți candidați prezidențiali republicani de frunte - pun la îndoială valoarea sprijinului SUA pentru Ucraina, afirmând că aceste resurse ar trebui să se concentreze în schimb pe descurajarea Chinei.

Reprezentantul Mike Waltz din Florida, un fost comandant al Beretelor Verzi, a folosit acest argument miercuri, interogând-o pe asistenta secretarului adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională Celeste Wallander, care a depus mărturie alături de Cavoli, cu privire la necesitatea de a continua să se aloce resurse Ucrainei în condițiile în care armata Rusiei a fost devastată.

"Forțele sale terestre care se află în Ucraina au fost devastate", a replicat Wallander. Dar ea a adăugat că "Rusia încă păstrează capacități strategice" - forța sa nucleară, cea mai mare din lume - "o forță aeriană, cibernetică și subacvatică".

"Nu ar trebui să facem greșeala de a subestima capacitățile militare ale Rusiei", a avertizat Wallander, "pentru că miza de a greși este prea mare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.