Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succes spațial chinezesc: o navă a reușit să se conecteze cu stația spațială Tiangong, deschizând calea pentru trimiterea astronauților pe Lună

Agerpres

O navă spaţială chineză a "andocat cu succes" vineri la staţia spaţială Tiangong, în cadrul unui program vizând trimiterea de astronauţi pe Lună până în 2030, a anunţat presa de stat chineză, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-18 au decolat la bordul unei nave spaţiale, instalată pe o rachetă purtătoare Long March-2F, de la centrul de lansare a satelitului Jiuquan, din nord-vestul Chinei, la ora locală 20:59 (12:59 GMT).

Lansarea este considerată "un succes deplin", a informat agenţia de ştiri statală Xinhua.

Vineri devreme, Xinhua a raportat că nava a "andocat cu succes", citând Agenţia chineză pentru zboruri spaţiale umane (CMSA).

Echipajul este condus de Ye Guangfu, un pilot de luptă şi astronaut care a făcut parte din echipajul navei spaţiale Shenzhou-13 în 2021. Ceilalţi doi astronauţi, Li Cong şi Li Guangsu, fac prima călătorie în spaţiu.

Echipajul rămâne pe staţia Tiangong timp de şase luni

Aceştia urmează să rămână pe staţia Tiangong ("Palatul Ceresc") timp de şase luni, pentru a efectua experimente în "domeniile fizicii fundamentale a microgravitaţiei, ştiinţa materialelor spaţiale, ştiinţele vieţii spaţiale, medicina spaţială şi tehnologia spaţială", conform CMSA. De asemenea, vor încerca să creeze un acvariu la bord, să crească peşti în microgravitaţie şi vor efectua experimente cu musculiţe şi şoareci, dar potrivit agenţiei China Nouă.

content-image

Tiangong este proiectul emblematic al programului spaţial chinez, care a trimis rovere robotizate pe Marte şi Lună şi a permis Chinei să devină a treia ţară care trimite fiinţe umane pe orbită. Tiangong, a cărei construcţie a fost finalizată în 2022, este de aşteptat să rămână pe orbita joasă a Pământului, între 400 şi 450 de kilometri deasupra planetei, timp de cel puţin zece ani. La bordul staţiei spaţiale, echipe de trei astronauţi se înlocuiesc periodic. Noul echipaj îl va înlocui pe cel al misiunii Shenzhou-17, care a fost trimis pe staţie în octombrie.

Preşedintele Xi Jinping a impulsionat "visul spaţial" al Chinei. A doua economie a lumii a alocat miliarde de dolari programului său spaţial militar pentru a ajunge din urmă cu Statele Unite şi Rusia.

Până în 2030, Beijingul îşi propune să trimită un echipaj pe Lună, unde intenţionează să construiască o bază.

China a fost exclusă de la participarea la activităţile Staţiei Spaţiale Internaţionale din 2011, când SUA au interzis ca NASA să colaboreze cu Beijingul. China şi-a dezvoltat apoi propriul proiect de staţie spaţială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.