Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sud-coreenii sunt împărțiți în privința unui posibil război provocat de Phenian: Ce spun despre izbucnirea unui conflict armat

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

Coreea de Nord a stârnit tensiune şi teamă la nivel internaţional cu cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său, întreprins duminică, însă sud-coreenii pun tot mai mult la îndoială că Phenianul va începe un război, arată un sondaj dat publicităţii vineri, informează agenţia de presă Reuters.

Potrivit sondajului realizat de Gallup Korea, circa 58% dintre sud-coreeni consideră că nu există nicio posibilitate ca Phenianul să declanşeze un război, în timp ce 37% cred că acesta ar putea începe un război.

Citește și: Imagini apocaliptice în Mexic: Clădiri dărâmate, monumente și stâlpi mișcându-se în urma cutremurului uriaș - VIDEO

Gallup Korea a început prin a pune această întrebare sud-coreenilor în 1992, când circa 69% dintre cei intervievaţi erau de părere că Phenianul va începe un război, în timp ce doar 24% credeau că nu va începe.

Sondajul dat publicităţii vineri arată că sud-coreenii sunt considerabil mai puţin îngrijoraţi în legătură cu un război comparativ cu iunie 2007, la nouă luni după ce Coreea de Nord a efectuase primul său test nuclear, în septembrie 2006.

În 2007, aproximativ 51% dintre respondenţi au declarat că se aşteaptă la un război, în timp ce 45% au declarat că nu au o astfel de teamă.

Coreea de Nord susţine că trebuie să-şi dezvolte armele pentru a se apăra de agresiunea din partea SUA. Phenianul îşi continuă în mod consecvent programele nuclear şi balistic, în pofida protestelor internaţionale, şi a ameninţat cu şi mai multe acţiuni ca răspuns la noile sancţiuni americane şi la presiunile ONU.

În pofida retoricii belicoase a Coreei de Nord, sud-coreenii sunt în general calmi şi îşi văd de viaţa lor fără a da semne de panică, subliniază Reuters, conform Agerpres.

'Rezultatele sondajului arată că sud-coreenii s-au obişnuit din ce în ce mai mult cu ameninţările repetate din partea Phenianului după 60 de ani de stare de război', subliniază Gallup Korea într-un comunicat.

Coreea de Sud şi SUA sunt în mod teoretic încă în stare de război cu Phenianul, după ce conflictul coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade pe Richter în Mexic, urmat de 3 replici. A fost emisă o alertă de tsunami / UPDATE

Sondajul a mai dezvăluit că în jur de 60% dintre cei intervievaţi sunt de părere că Seulul ar trebui să se înarmeze cu arme nucleare, în timp ce 35% nu sunt de acord cu aceasta.

Respondenţii cu vârste în jur de 20 de ani sunt cei care se opun cel mai mult ideii ca Seulul să se doteze cu arme nucleare, în timp ce respondenţii cu vârste de la 50 de ani în sus consideră că Seulul ar trebui să aibă astfel de arme.

De asemenea, potrivit Gallup, 59% dintre participanţii la sondaj sunt împotriva ideii ca SUA să atace primele Coreea de Nord în cazul în care provocările din partea Phenianului vor continua, în timp ce 33% sunt de părere că SUA nu ar trebui să facă acest lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-7 septembrie, pe un eşantion de 1.004 sud-coreeni, cu vârsta de peste 19 ani şi care au fost contactaţi telefonic. Sondajul are o marjă de eroare de +/-3,1%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.