Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedezii se gândesc la ce e mai rău. Susțin că au dovezi că după Ucraine cizma rusească va călca în țările baltice și apoi în zona scandinavă

radiochisinau.md
Letonia Estonia Lituania

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, avertizează că Rusia "are alte planuri dacă va învinge Ucraina". Ocupația rusă a Ucrainei a declanșat toate alarmele de securitate în Marea Baltică. Prin urmare, atât țările protejate de umbrela defensivă NATO (Estonia, Letonia și Lituania), cât și cele care nu fac parte din Alianța Atlantică (Suedia și Finlanda ) se străduiesc să-și consolideze apărarea națională împotriva eventualelor atacuri din partea Rusiei., potrivit La Razon.

Suedia, care a decis să trântească ușa NATO pentru a evita să genereze mai multă nesiguranță în Europa, nu exclude ca expansionismul militar rus să nu fie mulțumit doar cu ocuparea Ucrainei. Acest lucru a fost recunoscut miercuri de ministrul Apărării, Peter Hultqvist, în emisiunea "30 de minute" a televiziunii publice SVT.

În opinia sa, Rusia intenționează să atace alte foste republici sovietice dacă va ieși victorioasă din ceea ce Kremlinul numește "operațiune specială" în Ucraina. "Văd că Rusia are alte planuri dacă va învinge Ucraina", a asigurat el înainte de a clarifica că "acum nu cred că se va întâmpla asta. Cred că Ucraina se va ridica în acest caz".

Întrucât cele trei republici baltice aparțin NATO și UE, țările cele mai expuse unei posibile invazii rusești sunt Moldova și Georgia. Ambele state au deja prezența soldaților ruși în regiuni pe care nu le mai controlează de la începutul anilor 1990. În cazul Moldovei, regiunea Transnistria, și în Georgia, Abhazia și Osetia de Sud. În acest din urmă caz, Rusia a recunoscut independența acestor două teritorii cu majoritate rusă după războiul din 2008 împotriva Georgiei.

Un preambul al invaziei sale în Ucraina aproape trei decenii mai târziu. Tocmai, această teamă de agresiuni viitoare din partea puternicului său vecin a determinat guvernele Moldovei și Georgiei să ceară oficial intrarea lor în UE în căutare de protecţie împotriva imperialismului rus renăscut.

Hultqvist subliniază trauma pentru Rusia cauzată de căderea Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, pe care președintele rus Vladimir Putin nu se satură să o descrie drept "cea mai mare catastrofă geostrategică a secolului XX". "Este încă o problemă mare pentru guvernul rus. Cred că astfel de idei sunt încă vii", a explicat ministrul suedez al Apărării. (Rador)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.