Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia e raiul infractorilor celebri: Fosta ambasadoare în China a fost INCULPATĂ pentru fapte GRAVE

Parchetul suedez a anunţa luni trimiterea în judecată a fostei ambasadoare la Beijing, Anna Lindstedt, acuzată că a încercat să negocieze cu intermediari misterioşi eliberarea editorului Gui Minhai, aflat în detenţie în China, fără a informa Ministerul de Externe de la Stockholm, transmite AFP.

Anna Lindstedt este acuzată că, pe când se afla la post la Beijing, a organizat în ianuarie 2019 o întâlnire la Stockholm între 'oameni de afaceri' având contacte cu puterea chineză şi fiica editorului, în prezenţa sa şi fără ştirea guvernului, ceea ce constituie o practică ilegală.

Citește și: Raluca Turcan: ‘Românii puteau trăi ca «afară», dacă dezvoltarea țării nu era frânată de corupție’

Fosta ambasadoare, inculpată pentru 'negocieri arbitrare cu o putere străină', 'şi-a depăşit atribuţiile', a precizat într-un comunicat procurorul de caz, Hans Ihrman.

Anna Lindstedt riscă până la zece ani de închisoare. În aşteptarea verdictului, ea rămâne funcţionară a Ministerului de Externe, informează agerpres.ro.

Citește și: Florin Cîțu face dezvăluiri bombă: Unele din faptele predeceseorilor mei sunt grave

Gui Minhai, cetăţean suedez de origine chineză, publica la o editură din Hong Kong cărţi cu conţinut controversat despre lideri chinezi. El a fost condamnat în 2015 în China pentru acuzaţii de drept comun, dar apropiaţii săi denunţă un proces politic.

În luna februarie, Sapo, agenţia suedeză de informaţii interne şi contraterorism, a deschis o anchetă preliminară împotriva Annei Lindstedt.

Citește și: Jandarmerița bătută în timpul protestelelor din 10 august 2018 mută în forță împotriva Jandarmeriei

Diplomaţia suedeză a dat asigurări că nu a ştiut nimic despre acea întâlnire şi nici măcar despre prezenţa la Stockholm a ambasadoarei sale.

Relaţiile dintre Suedia şi China sunt afectate de mai mulţi ani de detenţia lui Gui Minhai.

Citește și: Florin Cîțu face acuzații grave: Știau că economia ajunge în această situație și ne-au lăsat să mergem în această direcție

Fiica acestuia, Angela Gui, foarte activă în media pentru a obţine eliberarea tatălui său, a declarat că Anna Lindstedt a invitat-o în luna ianuarie la Stockholm pentru a se întâlni cu 'oameni de afaceri' chinezi. În discuţia purtată în holul unui mare hotel din capitala suedeză, în prezenţa ambasadoarei, aceştia ar fi afirmat că aveau 'relaţii în cadrul Partidului Comunist' şi că puteau obţine eliberarea lui Gui Minhai. Ei i-ar fi cerut Angelei Gui ca, în schimb, 'să stea liniştită'.

Un comunicat al ambasadei chineze la Stockholm preciza că Beijingul 'nu a autorizat niciodată şi nu va autoriza niciodată pe nimeni să intre în contact cu fiica lui Gui Minhai'.

Citește și: Liderul PSD,despre eliminarea pensiilor speciale: Ori e desființatare la toata lumea, ori nu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.