Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia: Liderul social-democrat Stefan Löfven, în faţa unui vot pentru a fi prim-ministru

Operation World
Suedia

Liderul social-democrat suedez, Stefan Löfven, se confruntă vineri cu un vot în parlament în încercarea sa de a fi prim-ministru şi forma un nou guvern, informează dpa, conform agerpres.ro

Acest vot de încredere vizează să pună capăt unei perioade de patru luni de impas politic şi numeroaselor încercări eşuate de a crea un guvern după alegerile neconcludente din septembrie. 

Speaker-ul parlamentului l-a propus oficial miercuri pe Löfven după consultări cu acesta şi cu alţi lideri ai partidelor. 

Löfven intenţionează să formeze un guvern care să includă social-democraţii şi Verzii, aceleaşi partide care l-au alcătuit din 2014. 

El a ajuns la un acord cu Verzii, Partidul de Centru şi liberalii pentru a coopera asupra bugetului şi altor proiecte cheie. 

Aceasta exclude Partidul Stângii (fost comunist), care a cooperat cu Löfven în ultimii patru ani. 

De la sfârşitul lunii septembrie, Löfven a condus un guvern interimar. 

Un vot este programat vineri, la ora 08:00 GMT, în Riksdag, camera unică a parlamentului (349 de locuri), pentru a aproba numirea sa în funcţia de prim-ministru. Acest al doilea mandat el ar trebui să-l încheie în 2022. 

Viitorul guvern minoritar de centru-stânga (social-democraţi şi Verzi) va fi unul dintre cele mai slabe cunoscute de ţară în 70 de ani, cu doar 32,7% din sufragii în alegerile legislative, notează France Presse. 

În afara blocurilor este formaţiunea naţionalistă şi antiimigraţie de extremă dreaptă Democraţii Suedezi, plasată a treia la alegerile din 9 septembrie. 

Atât Löfven, cât şi liderul conservatorilor suedezi Ulf Kristersson (Partidul Moderat), mandataţi de preşedintele parlamentului să încerce să formeze o coaliţie, au pierdut voturi de încredere în 2018. Partidul de Centru şi Partidul Liberal, aliaţi tradiţionali ai lui Kristersson, au votat împotriva acestuia, temându-se că Democraţii Suedezi vor avea o mare influenţă asupra guvernului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.