Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia modifică legislația privind consimțământul sexual

iStock
suedia, IT

O lege privind consimţământul sexual, care consideră viol orice act sexual fără acord explicit, chiar în absenţa unei ameninţări sau a violenţei, intră în vigoare duminică în Suedia, după ce această ţară a fost bulversată de campania #MeToo, relatează AFP, preluată de agerpres.

Începând de acum, conform noii legi, o persoană este vinovată de viol imediat ce a avut un act sexual cu o altă persoană care nu a participat 'în mod liber'.

Anterior, nu se vorbea juridic de viol decât dacă actul sexual era însoţit de violenţă sau era comis sub ameninţare.

"Nu există absolut nicio cerinţă de a spune 'da' formal, de a da click pe un buton într-o aplicaţie sau ceva de acest fel. Simpla participare fizică este un semn de consimţământ", a spus pentru agenţia locală de presă TT Anna Hannell, judecătoare care a participat la elaborarea legii.

Tribunalele vor trebui să fie extrem de atente dacă acest "consimţământ este exprimat prin cuvinte, gesturi sau într-un alt mod", tot atâtea elemente asupra cărora vor fi nevoiţi să decidă judecătorii.

Promovată şi susţinută de majoritatea social-democrată şi ecologistă, legea, adoptată la sfârşitul lunii mai, este extrem de criticată de ordinul avocaţilor şi de Consiliul Legislativ, care au îndoieli în legătura cu punerea ei în practică.

Conform Consiliului Legislativ, organ care emite un aviz cu privire la legalitatea propunerilor de lege, noua lege va obliga la o evaluare arbitrară de către instanţă a existenţei sau nu a unui consimţământ.

Obiectivul iniţiatorilor legii este de a schimba comportamentele, într-o ţară în care lupta pentru egalitatea între bărbaţi şi femeie este considerată printre cele mai avansate din lume.

Compania #MeToo, care urmăreşte să denunţe agresiunile sexuale şi care a fost declanşată de o succesiune de acuzaţii împotriva magnatului hollywoodian Harvey Weinstein, a bulversat toate straturile societăţii suedeze.

În toamnă, în Suedia, peste 10.000 de femei din toate mediile profesionale - în special din cultură, media şi justiţie - au luat cuvântul şi au făcut campanie împotriva hărţuirii.

Cele mai recente statistici arată că, în 2017, peste 7.000 de plângeri pentru viol au fost depuse în Suedia, o creştere de 10% comparativ cu anul precedent.

Violul este pasibil de şase ani de închisoare. Pedeapsa maximă este de zece ani de detenţie dacă victima este minoră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.