Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sunt angajații Ford din Craiova în pericol? Uzina din Franța, cu 3.600 de angajați, s-a închis, iar soarta lor este incertă

Ford-Craiova

Fabrica Ford din Blanquefort (Bordeaux), unde se produc transmisii automate, a fost închisă miercuri, după ce producătorul auto american a respins eforturile de a salva unele operaţiuni de la uzina cu 3.600 de angajaţi, transmite AFP.

Unitatea de lângă Bordeaux era programată să-şi înceteze operaţiunile în 31 iulie "dar oamenilor care au sosit în această dimineaţă li s-a spus să plece acasă şi că nu are rost să se întoarcă", a declarat liderul sindical, Eric Troyas. Acesta acuză Ford că a profitat de prezenţa sindicală mai redusă în timpul lunilor de vară pentru a închide mai devreme fabrica, informează agerpres.ro.

Citește și: Ultimă oră! Rareș Bogdan îl desființează pe Eugen Teodorovici: Ce nerușinare!

Recent, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Benjamin Griveaux, i-a acuzat pe directorii Ford că au adoptat "o atitudine ruşinoasă" refuzând oferta finală a producătorului de sisteme de transmisie Punch Powerglide. Acesta a adăugat că Executivul nu va cere înapoi ajutorul de stat în valoare de aproximativ 15 milioane de euro (17 milioane de dolari) primit de Ford în ultimii ani şi a exclus o naţionalizare a fabricii.

Oficialii francezi au salutat oferta îmbunătăţită depusă de compania franco-belgiană, care ar fi permis păstrarea locurilor de muncă pentru jumătate din angajaţii fabricii din Bordeaux. În schimb, sindicatele fuseseră de acord cu îngheţarea salariilor şi un program de muncă mai flexibil.

Citește și: Totul s-a aflat! Cine e femeia-jandarm care i-a dat cu spray direct în față suspectului de pedofilie

Miercuri, "liniile de asamblare erau goale şi Ford nu a încercat să-i ţină ocupaţi pe oameni, care şi-au luat lucrurile şi au plecat", a explicat un membru al Comitetului angajaţilor, Gilles Lambersend.

Un purtător de cuvânt al subsidiarei Ford din Franţa a declarat pentru AFP că "s-a sistat într-adevăr producţia dar fabrica opera deja la un nivel minim".

Citește și: Florin Călinescu lovește din nou! Viorica Dăncilă, ținta ironiilor actorului

Locurile de muncă pierdute la uzina de la Blanquefort vor fi o lovitură pentru preşedintele Emmanuel Macron, în condiţiile în care vin într-un moment în care există proteste de stradă cu privire la planurile lui Macron de liberalizare a economiei, inclusiv prin flexibilizarea legislaţiei muncii.

Uzina de la Blanquefort, care produce cutii de viteze, funcţionează din 1972. La rândul său, firma Punch, care este specializată în producţia de componente auto, a preluat deja o fostă uzină General Motors de la Strasbourg (estul Franţei), care producea la rândul său cutii de viteze.

Citește și: Declarația controversată a Vioricăi Dăncilă! Poate cei din Piața Victoriei aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu

Luna trecută, Ford Motor a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi în Europa până la finele lui 2020, aproape 20% din forţa sa de muncă la nivel regional, o restructurare semnificativă care reflectă dificultăţile cu care se confruntă producătorii auto pe continent.

Provocarea de a investi în automobile electrice şi hibride precum şi în vehicule autonome, în paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a îndeplini cele mai noi norme de poluare, a forţat constructorii auto din Europa să îşi diminueze costurile şi să îşi reducă gama de modele.

Citește și: SURSE Klaus Iohannis a bătut palma în secret! Lovitură pentru Dan Barna – Mutarea care scoate din joc USR-PLUS-ul

Producătorul auto se confruntă cu dificultăţi şi în China, unde recent a anunţat că va lansa 30 de noi modele în următorii trei ani.

În martie, Ford a decis extinderea producţiei de vehicule electrice, pe fondul creşterii rapide a pieţei. De asemenea, în următorii doi ani Ford va începe producţia de vehicule autonome. Până în 2020, Ford va lansa pe plan global 16 vehicule electrice pe baterii şi 24 hibride sau hibride plug-in. Dintre acestea, şapte modele vor fi lansate în America de Nord, trei în Europa, 13 în regiunea Asia-Pacific.

Citește și: Cutremur! Soțul blondei care vrea să-i fure fotoliul lui Klaus Iohannis părăsește o importantă funcție

Ford a avertizat că investiţiile în mobilitate şi vehicule autonome ar urma să diminueze câştigurile companiei dar producătorul auto este încrezător că efectele pozitive de pe urma investiţiilor se vor resimţi în 2019 şi în anii următori.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România, cu fabrica de la Craiova.

Citește și: Ultimă oră! Rareș Bogdan îl desființează pe Eugen Teodorovici: Ce nerușinare! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.