Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Super-majoritatea USL revine in cursa contracronometru: Un partid parlamentar se stinge in premiera

strategy
Miscarea lui Traian Basescu are brat parlamentar, PPDD e la un pas de disparitie, PSD poate arunca PNL de la guvernare si se intra in linie dreapta pe Constitutie, comisia Nana, Cod Rutier, Codurile Penal si de procedura penala. Super-majoritatea USL incepe cursa contracronometru pentru revizuirea Constituţiei, dar au şi mai multe restanţe, carora li se vor adauga si certurile inerente unui dublu an electoral. Înainte de orice se va lua act de dispariţia aproape totală a PPDD din Parlament. Grupul parlamentar de la Senat nu mai există, iar la Camera Deputaţilor e doar o chestiune de timp până se va topi. PPDD a ramas la Camera cu 24 de oameni. Şi grupurile parlamentare ale PDL s-au subţiat considerabil după plecările la noul partid prezidenţial şi există pericolul ca Opoziţia să nu mai poată depune nici măcar moţiuni simple. Pedelistilor le-au plecat in ultimele zile peste 10 deputati si senatori si au ajuns la mai putin de 40 de deputati. Miscarea Populara are acum 15 parlamentari, insa acestia vor fi independenti, fiindu-le interzis sa-si faca grup parlamentar fiindca n-au participat in alegeri. In ceea ce priveste USL-u, PSD s-a intarit serios si poate arunca PNL de la guvernare. Iata ce va tine capul de afis in Parlament:
  1. Din primele zile senatorii şi deputaţii vor avea bătăi de cap cu mai multe proiecte şi legi. Comisia pentru revizuirea Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, are trei luni la dispoziţie dacă vrea să organizeze referendum odată cu alegerile europarlamentare.
  2. Senatorii reîncep discuţiile pe noul Cod Rutier, pe care s-a cam aşternut praful. Deocamdată USL nu mai este atât de interesată de adoptarea, în forma actuală, a noului cod rutier.
  3. Miercuri, senatorii şi deputaţii sunt cu ochii pe Executiv, care a promis că adoptă prin ordonanţă de urgenţă, modificările necesare codurilor penal şi de procedură. Imediat, acestea vor fi trimise în Parlament.
  4. O altă problemă este Comisia Nana, amânată recent tot din cauza vremii. Asta în condiţiile în care aleşii nu au primit încă explicaţii din partea consilierului prezidenţial Adrian Rădulescu.
  5. Tot săptămâna viitoare senatorii vor lua act de concluziile Comisiei de control la CEC Bank.
  6. În fine, parlamentarii ar putea coace o nouă comisie de ochii lumii: tragedia accidentului din Apuseni e în vizorul senatorilor şi deputaţilor, care vor să facă lumină în privinţa vinovaţilor prin audieri ale şefilor STS şi nu numai.
  7. La capitolul restante, parlamentarii USL trebuie sa voteze toate acele legi transmise de către preşedintele Traian Băsescu Parlamentului spre reexaminare. Este vorba de legea care reglementează cumpărarea terenurilor agricole din extravilan, cea care stabileşte măsurile de exploatare minieră, precum şi legea privind energia regenerabilă sau cea care vizează parteneriatul public-privat. Printre prioritatile USL se numara si o iniţiativă legislativă aflată în dezbatere la Senat care vizează garantarea dreptului la liberă exprimare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.