Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Super-proiect la Brașov: Trenurile metropolitane care vor lega orașele limitrofe și stațiunile de pe Valea Prahovei

webTV Brasov
tren metropolitan brasov

Un proiect foarte interesant și unic în România ar putea fi implementat la Brașov. Inițiativa îi aparține primarului George Scripcaru. El și-ar dori să ia ființă Trenurile metropolitane care să lege metropola Brașov de localităţile limitrofe, cum ar fi Codlea sau Zărneşti, dar şi cu oraşe precum Sfântu Gheorghe sau staţiunile din Valea Prahovei.

Vezi și: Se redeschid restaurantele - Care sunt regulile de urmat

Proiectul a fost depus și anunțat public într-un mod mai puțin obișnuit - la o conferință de presă organizată la Centrul de Afaceri din Bartolomeu cu ocazia vizitei la Brașov a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, primarul George Scripcaru a „depus” un proiect pentru obținerea unei finanțări europene nerambursabile.

„Fac acest lucru în direct, în prezența ministrului Fondurilor Europene, a prefectului Județului Brașov, Cătălin Văsii, a președintelui Consiliului Județean, Adrian Veștea, a reprezentanților presei. Solicit ca în POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare – n.r.) sau în alt program de finanțare să se includă un proiect prin care, la Brașov, împreună cu compania de căi ferate și cu Asociația de Transport Metropolitan, să se realizeze linii ferate de transport feroviar ușor. Acestea ar putea deservi localitățile limitrofe Brașovului, cum este Codlea sau Zărnești, dar și orașe precum Sfântu Gheorghe sau stațiunile din Valea Prahovei. În acest mod se va îmbunătăți mobilitatea în această zonă. Putem să gândim un astfel de program cu finanțare europeană”, a declarat primarul Brașovului.

Răspunsul ministrului: „Există această posibilitate legală și această perspectivă”

La rândul său, ministrul a spus că „există o deschidere pentru astfel de proiecte, pentru că s-ar deschide noi orizonturi pentru ceea ce înseamnă transportul în comun de călători”.

Pe de altă parte, Marcel Boloș a amintit că, recent, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 101 din 2020, ce a fost publicată și în Monitorul Oficial al României. „Prin acest act normativ s-a deschis perspectiva autorităților locale să poată accesa fonduri europene, inclusiv pentru proiecte ce vizează realizarea unor trenuri metropolitane sau urbane. Vă asigur că există această posibilitate legală și această perspectivă, cu atât mai mult, cu cât două linii de finanțare, una legată de mobilitatea urbană, iar cealaltă de regenerarea urbană, vor fi puse la dispoziția autorităților locale”, a explicat Boloș.

De asemenea, el a mai declarat că proiectele ce țin de mobilitate urbană vor putea beneficia de finanțări și prin Planul Național de Recuperare și Reziliență, noul instrument de finanțare al Uniunii Europene.

După ce ministrul a oferit acest răspuns, primarul Brașovului a anunțat că în săptămâna 6 - 12 iulie va merge la București, la Ministerul Fondurilor Europene, cu o propunere concretă de proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.