Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suporterii, ultima problemă din fotbalul românesc: Distrugerea unor idealuri (Opinie)

suporteri

Într-un moment în care fotbalul românesc se bucură de prezența fanilor pe stadioane și audiențe bune, chiar foarte bune în unele cazuri, apare o nouă modificare propusă pentru celebra Legea 4/2008.

Pe lângă modificările propuse pentru Legea 4/2008 privind combaterea huliganismului în incinta arenelor sportive, se planifică și modificarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Unica modificare în cadrul acestei legi ar consta în introducerea unei prevederi conform căreia persoanele care desfășoară orice activitate cu materiale pirotehnice în cadrul arenelor sportive vor fi pedepsite cu închisoare de la unu la trei ani.

Desigur, actele de violență sau manifestările huliganice nu au ce căuta pe un stadion de fotbal, dar statistic vorbind, incidentele din cauza materialelor pirotehnice sunt înzecit mai multe în noaptea de revelion decât în tot anul competițional pe stadioanele de fotbal.

Nu am auzit până acum ca cineva să fie arestat că a dat cu o petardă în noaptea de revelion sau pentru că a folosit artificii, în schimb constat că suporterii care aprind o torță pe stadion riscă să stea la închisoare pentru o perioadă de trei ani.

Guvernul Franței a demarat un proiect de lege prin care să permită comercializarea și utilizarea obiectelor pirotehnice în incinta stadioanelor.

Vor să facă totul în cadru legal, cu cursuri de mânuirea obiectelor pirotehnice și comercializarea lor în magazine de profil.

De ce nu este luată în calcul și în Romania această variantă?

Răspunsul la această întrebare este simplu și legat de o altă întrebare: Știți de ce merg oamenii la stadion?

Este o întrebare pe care ar trebui să o aibă în minte cei care validează tot felul de legi împotriva suporterilor.

Merg la stadion pentru un ideal! Pentru un vis care de cele mai multe ori datează încă din copilărie. Merg pentru sentimentul de apartenență la un grup, la o ”familie”.

Merg la meci pentru că mulți dintre ei nu își permit o altă bucurie, iar atmosfera din peluze formată din cântece sau spectacole pirotehnice le este hrană pentru suflet.

Merg pentru a evada din viața cotidiană plină de stres și pentru a simți ”libertate” preț de 90 de minute.

Oamenii se duc la stadion pentru că timp de 90 de minute nu au nici rate la bănci, nici datorii la întreținere, nici discuții interminabile în viața de familie.

Nivelul fotbalului din România este atât de slab încât sunt foarte rari suporterii care merg la stadion doar pentru a vedea meciul de fotbal ne fiind interesați de ceea ce se intâmplă în tribune.

Nu am auzit niciun suporter să spună că de abia așteaptă să meargă la stadion să dea foc la o petardă sau să aibă vreo altercație cu Jandarmeria deși sunt cazuri în care suporterii au partea lor de vină pentru incidentele cu jandarmii, nu susțin lucrul acesta și nici nu am să îl fac vreodată.

Nu pot trece totuși peste o curiozitate personală: Oare de ce se caută transformarea publicului de pe stadioanele de fotbal într-un public similar cu cel de la operă sau de teatru? Cu tot respectul pentru teatru și operă, fotbalul este ceva total diferit.

Publicul de pe stadioane este format din toate categoriile de oameni, iar lucrul acesta aduce diversitate, poate din acest motiv atmosfera de pe stadioane este unică și minunată pentru unii dintre noi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.