Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Supraproducția de gaze naturale determină scăderea prețurilor

Business24.ro
conducta gaze

Iarna mai caldă decât media, combustibilii concurenți și concurența acerbă dintre vânzătorii de gaze au dus la scăderea prețurilor gazelor naturale la nivelul cel mai scăzut într-un deceniu, relatează news.err.ee

În același timp, consumul de gaze este în scădere, iar consumatorii privați apelează la alternative.

Toamna trecută, prețul gazelor naturale a scăzut la cel mai mic nivel din ultimul deceniu și a continuat să scadă de atunci. Unul dintre motivele scăderii pe termen lung a prețurilor gazelor este furnizarea excesivă de gaz pe piața mondială și lipsa de disponibilitate a marilor producători, în special a SUA și a Rusiei, de a reduce aprovizionarea cu gaz.

Coronavirusul a jucat, de asemenea, un rol în scăderea prețurilor luna trecută - companiile chineze refuză să accepte noi aprovizionări cu GNL sau gaz natural lichefiat (GNL), ceea ce a împins prețurile globale pentru GNL să se ridice, potrivit Reuters.

Cel mai mare și practic singurul importator de gaze din Estonia, Eesti Gaas, care importă cea mai mare parte din gazul său din Rusia, nu vede o mare problemă cu prețul scăzut, dar vede o veste bună pentru consumatori.

Raul Kotov, membru al consiliului de administrație al Eesti Gaas, a declarat pentru ERR că prețul gazelor este influențat de prețul combustibililor concurenti, cum ar fi combustibilul greu și ușor, precum și de concurența dintre vânzătorii de gaz.

Cu toate acestea, iarna caldă din acest an în Europa și coronavirusul din Asia au însemnat că stocurile colectate în mod tradițional înainte de iarnă s-au dovedit a fi prea mari și a existat o ofertă excesivă.

El a spus: "În mod tradițional, prețurile la gaz au fost mai mici în lunile de vară și mai mari în timpul iernii, din cauza consumului mai mare de iarnă și a consumului de vară mai mic. Acesta a fost și în 2019.

La începutul anului prețul a fost mai mare, în vara a scăzut, iar toamna a început să crească din nou. Cu toate acestea, iarna neașteptat de caldă în Europa și virusul corona au redus cererea atât în SUA, cât și în Asia.

Dacă prețul a crescut în decembrie, atunci în ianuarie a scăzut deja și prognozele continuă pentru ca aceasta să cadă în februarie și martie ".

Kotov a spus că prețurile la gaze ar trebui să crească din nou în noiembrie, dar că prețurile gazelor ar trebui să rămână mai mici decât în 2018-2019 pentru următorii doi-trei ani.

Consumul scade, consumatorii caută alternative

Pentru consumatori, prețurile mai mici sunt o veste bună. În același timp, Ministerul Afacerilor Economice și Comunicațiilor a declarat că consumul de gaze a scăzut, așa cum a arătat anul trecut.

Se estimează că utilizarea gazelor naturale va crește și va fi utilizată în zone noi, precum încălzirea și transportul în regiune.

Operatorul de sistem de gaz Elering a raportat consumul în Estonia a scăzut cu 8,6 la sută anul trecut față de 2018, totalizând 4,8 terawatt ore.

"Motivul declinului este probabil încă temperatura exterioară și trecerea parțială de la gaz la biocombustibili în încălzirea de district", a declarat Ain Köster, manager de comunicații la Elering.

Raul Kotov a subliniat aceleași motive, în special vremea mai caldă și că noile cazane de uz casnic au început să funcționeze pe lemn. Încălzirea urbană reprezintă o zonă importantă pentru gaz, deoarece o cincime din gazul consumat în Estonia este folosit acolo. O treime este folosită exclusiv în industrie.

Cu toate acestea, Kotov nu crede că clienții privați caută combustibili alternativi. "Clienții privați nu tind să renunțe la gaz, deoarece încălzirea cu gaz este cel mai convenabil combustibil - este automatizată, nu este necesară stocarea și este curată - este cea mai populară", a spus el.

Kotov a menționat că soluțiile alternative sunt mai susceptibile să fie luate în considerare atunci când nu există nicio conexiune sau este prea scump pentru a se conecta la gaz.

Numărul consumatorilor de gaz nu a fost influențat de accidentele raportate în mass-media care sunt conectate la încălzirea cu gaz și otrăvirea cu monoxid de carbon, a spus el.

Politica de stat îndrumă oamenii să folosească gazul

Deoarece gazul nu face parte din energia regenerabilă, consumul său este afectat și de politica energetică națională.

De exemplu, pompele de căldură pot fi preferate în noile zone rezidențiale, deoarece au „anumite avantaje datorită noilor cerințe minime de eficiență energetică”, a spus Kotov.

"Chiar și cu noi dezvoltări, încălzirea cu gaze va continua să fie alegerea preferată, cu condiția ca încălzirea în regiune să nu o limiteze. Dar preferințele dezvoltatorilor imobiliari sunt influențate din ce în ce mai mult de politica climatică. Cu toate acestea, întrucât nu vă puteți baza doar pe energia solară sau eoliană în Estonia, putem vedea viitorul cu soluții combinate, precum solar plus gaz ”, a spus Kotov.

Politica energetică a Estoniei favorizează combustibilii regenerabili, ceea ce înseamnă că utilizarea gazelor naturale pentru încălzirea în regiune a scăzut an de an, în timp ce este încă necesară pentru acoperirea încărcărilor maxime, mai ales pe timp rece sau iarnă, și ca rezervor de combustibil.

Cu toate acestea, în industrie, gazul natural continuă să fie important, chiar indispensabil, deoarece oferă o mai mare flexibilitate în gestionarea proceselor industriale, fiind în același timp sustenabil din punct de vedere ecologic și economic solid, a notat Kotov.

"Deci, suntem moderat optimiști cu privire la consumul de gaze al companiilor industriale și vedem oportunități de creștere. În schimb, cantitatea de gaz natural consumată în viitor depinde de cum face industria locală în ansamblu, indiferent dacă va supraviețui în concurență cu alte țări ," el a spus.

O zonă în care utilizarea gazelor naturale este în creștere este în sectorul transporturilor, care devine din ce în ce mai mult biometan. Biometanul eston este utilizat atât în transportul public, cât și în transportul de marfă.

Kotov a spus că trei complexe de producție de biometan sunt așteptate să fie adăugate la Eesti Gaas anul acesta, iar producția se va dubla față de anul trecut.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că gazul natural va dispărea în liniște de pe piață.

"Gazul natural nu va dispărea din transportul rutier, deoarece producția de biometan necesită investiții consumatoare de timp, iar gazul natural este disponibil în orice moment. Gazul natural este ca o punte în tranziția de la combustibili fosili la surse regenerabile de energie și joacă infrastructura de gaze naturale, un rol foarte important aici, inclusiv în dezvoltarea tehnologiei cu hidrogen ", a spus Kotov.

Potrivit lui Kotov, gazele naturale au un potențial mare de creștere în industria de transport, deoarece există un număr din ce în ce mai mare de nave pe bază de GNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.