Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză de proporţii la referendumul din Egipt pentru prelungirea mandatului preşedintelui în funcţie, până în 2030

twitter.com
Al-Sissi egipt

Aproape 90% dintre egiptenii care au luat parte la referendum au susţinut modificările constituţionale care îi permit preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi să se menţină la putere până în 2030, a anunţat Comisia Electorală marţi, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.

Participarea la vot a fost de 44,3%, a declarat preşedintele Comisiei Electorale, Lachine Ibrahim, adăugând că 88,83% dintre votanţi au aprobat amendamentele, în timp ce 11,17% au votat împotriva acestei reforme.

Citește și: Surse S-a aflat motivul! De ce a fost, de fapt, Liviu Dragnea trădat de aliatul său de încredere

Revizuirea Constituţiei permite prelungirea celui de-al doilea mandat al preşedintelui al-Sissi de la patru la şase ani, până în 2024. Acesta va putea să candideze în 2024 pentru al treilea mandat şi să rămână astfel la putere până în 2030.

Fostul mareşal al-Sissi a fost ales preşedinte în 2014 cu 96,9% din voturi, la un an după ce l-a răsturnat de la putere cu ajutorul armatei, pe fondul unei revolte populare, pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în 2018 cu 97,08%.

Citește și: Simona Halep a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta! Problemele de sănătate îi dau bătăi de cap

Pe lângă prelungirea preşedinţiei sale, revizuirea constituţională îi permite să-şi intensifice controlul asupra sistemului judiciar. De asemenea, acordă putere politică armatei, stâlp al regimului condus de al-Sissi.

De la instalarea lui al-Sissi la putere, în 2014, ONG-urile au denunţat frecvent arestările numeroase, procesele în masă, precum şi reprimarea presei şi a opoziţiei. Puterea neagă aceste acuzaţii, insistând asupra "stabilităţii" şi luptei antiteroriste".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.