Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ după testele făcute de cercetători: Practicanții meseriilor COMPLEXE nu sunt neaparat cei mai deștepti

Sanador
Creierul uman

Inginerii aerospaţiali şi neurochirurgii nu sunt neapărat mai deştepţi faţă de restul oamenilor, arată un studiu citat de BBC. Cercetătorii au cerut unor 329 de ingineri spaţiali şi 72 de neurochirurgi să realizeze diverse sarcini pentru a le testa nivelul cognitiv. Rezultatele, publicate în British Medical Journal, arată puţine diferenţe faţă de britanici care nu au aceste profesii. Studiul a fost derulat, au spus cercetătorii, pentru a remarca ce profesie necesită un nivel mai mare de inteligenţă, dar şi pentru a descoperi dacă percepţia publică a acestor profesii este bazată pe realitate.

Cum este anticipat că ambele sectoare nu vor avea personal suficient în deceniile viitoare, cercetătorii au sugerat că punerea sub semnul întrebării a stereotipurilor ar putea fi în beneficiul recrutării viitoare în domeniul ştiinţific. Profesioniştii din ambele grupuri au fost evaluaţi online în şase domenii cognitive, folosind un test de inteligenţă conceput la Imperial College din Londra. Testul a urmărit zone precum memoria activă, atenţia şi procesarea emoţiei, iar repondenţilor le-a fost cerut să specifice vârsta, sexul şi experienţa în industrie.

Rezultatele au fost comparate între cele două grupuri şi datele adunate anterior de la 18.000 de britanici. A fost revelat că neurochirurgii au avut un punctaj semnificativ mai mare decât inginerii aerospaţiali în rezolvarea problemelor semantice, precum definirea unor cuvinte folosite rar. Inginerii, de cealaltă parte, au avut un scor mai bun când a fost vorba despre atenţie şi de sarcini de manipulare a minţii, precum rotirea imaginii unor oiecte în minte.

Comparativ cu publicul, inginerii nu au avut rezultate diferite semnificativ în niciun domeniu.

Neurochirurgii însă au înregistrat un punctaj diferit în doar două arii: viteza de soluţionare a unor probleme a fost mai mare, însă memoria a fost mai înceată.

Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi posibil datorită „caracterului alert al neurochirurgiei” sau ar putea fi „produsul antrenamentului de a lua decizii rapid în situaţii critice”. „Este posibil ca neurochirurgii şi inginerii aerospaţiali să fie puşi pe un piedestal fără motiv”, este concluzia studiului. „Alte specialităţi e posibil să merite să se afle pe un piedestal, iar analize viitoare au ca scop să determine care este profesia care merită asta cel mai mult”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.