Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză în Parlament: Amendamente AUR la bugetele SGG, MAE, MDRT și Culturii, votate cu o largă majoritate

Inquam Photos
vot parlament

Grupurile parlamentare AUR au reușit, miercuri, să convingă senatorii și deputații puterii să accepte o serie de amendamente la proiectul de buget pe 2023 depuse de formațiunea de opoziție.

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu mai multe amendamente propuse de grupul AUR, transmite Agerpres.

Astfel, a fost admis, cu 270 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", amendamentul conform căruia "suma de 219.994 mii lei se va suplimenta cu 7.000 mii lei destinaţi Programului multianual de burse identitare acordate elevilor români care studiază integral sau unele materii în limba română în şcolile publice din Ucraina (cl. V-VI), neluaţi în calcul de către Departamentul Românilor de Pretutindeni în momentul formulării propunerilor pentru proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2023". Proiectul cuprinde doar sumele destinate elevilor din clasele I - IV, motivează iniţiatorii.

De asemenea, a fost aprobat, cu 265 de voturi "pentru" şi patru abţineri, amendamentul conform căruia se alocă suma de 2.500.000 lei pentru lucrările de finisare şi dotare a grădiniţei şi camerelor de cazare pentru tinerii de peste 18 ani veniţi din casele de copii organizată de Parohia Ortodoxă Română Zona Tipografilor, cu hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva", din Timişoara.

Un alt amendament aprobat, cu majoritate de voturi, prevede că se va aloca suma de 3.378,4 mii lei pentru biserica de lemn "Sfântul Nicolae" din localitatea Cetăţuia, comuna Puieşti, judeţul Vaslui. Biserica este una dintre cele mai vechi din ţară (secolul al XVI-lea), unde se săvârşeşte necontenit serviciul liturgic, de la ctitorire până astăzi, explică iniţiatorii.

Potrivit unui alt amendament, se alocă suma de 250 mii lei pentru refacerea picturii şi reparaţia Bisericii Ortodoxe "Sfântul Nicolae", Vlădica din Prund, Sector 4, Bucureşti. Biserica monument istoric, amplasată în zona de interes turistic a Capitalei, necesită reparaţii şi refacerea picturii murale interioare, argumentează iniţiatorii.

De asemenea, plenul reunit a aprobat, cu majoritate de voturi, alocarea sumei de 1.440 mii lei pentru contribuţia statului pentru 40 de noi posturi clericale din Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) ocupate de preoţi din Republica Moldova care au aderat la jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române în acest an şi care un beneficiază de nicio formă de sprijin financiar, spre deosebire de restul clericilor Mitropoliei Basarabiei.

Și la bugetul Ministerului Dezvoltării a fost admis un amendament AUR care prevede alocarea sumei de 829,129 mii lei pentru renovare integrata a sediului administrativ Asistență Socială și Asistență Medicală Comunitară în comuna Lumina (județul Constanța).

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost adoptat, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu trei amendamente propuse de grupul parlamentar al AUR, care vizează suplimentarea sumelor alocate pentru înfiinţarea şi finanţarea unor consulate.

Amendamentele adoptate prevăd că suma de 1.303.198.000 lei alocată MAE se va suplimenta cu câte 3.500.000 lei pentru înfiinţarea şi finanţarea a trei consulate generale la Calgari, în Italia, la Hanovra, în Landul german Saxonia Inferioară, şi la Birmingham, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Un alt amendament AUR adoptat în plen a fost la bugetul Ministerului Culturii: 'Se alocă suma de 100 mii lei pentru finanțarea studiului de fezabilitate privind realizarea Secției Muzeale în aer liber din orașul Covasna, în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni”.

Plenul a respins un amendament al USR la bugetul ambelor Camere ale Parlamentului prin care se propunea eliminarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă pentru deputaţi şi senatori, respectiv a "pensiilor speciale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.