Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriză URIAȘĂ! Calculele care răstoarnă totul: Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor, care cresc și care scad

Brasovul Tau
lege salarii cheltuieli

Este scandal imens pe salariile din sistemul bugetar. ȘTIRIPESURSE.RO a aflat cum s-au calculat salariile bugetarilor, conform Legii-cadru nr. 153/ 2017. Legea salarizării unitare a intrat în vigoare de la 1 iulie, după ce a fost promulgată de Preşedintele României. Atât pe parcursul dezbaterilor publice, cât și în timpul discuțiilor din Parlament, mai multe sindicate s-au arătat nemulțumite de prevederile din Legea salarizării unitare promovate de Lia Olguța Vasilescu și susținute de PSD și ALDE. Legea a fost intens criticată și de specialiștii în economie.

Exemple de funcții din sistemul bugetar care înregistrează creșteri  salariale în anul 2018, conform Legii-cadru nr.153/2017:

1. Conform art.38 alin.(3) lit.a din Lege-cadru nr.153/2017 la 1 ianuarie 2018 personalul bugetar a beneficiat de o majorare a salariilor de baza si a sporurilor de 25 % fata de decembrie 2017.

2. Conform art.38 alin.(3) lit.b din Lege-cadru nr.153/2017  de la 1 martie 2018 functiile de medici si asistenti medicali din unitatile sanitare publice vor beneficia de o majorare a salariului de baza la nivelul celui stabilit de lege pentru anul 2022.

content-image

3.  Conform art.38 alin.(3) lit.d din Lege-cadru nr.153/2017  de la 1 martie 2018 cuantumul brut al salariilor de baza si al sporurilor de care beneficiaza personalul care ocupa functii didactice din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar se majoreaza cu 20% fata de luna februarie 2018:

content-image

Exemple de funcții care înregistrează diminuări salariale, începând cu ianuarie 2018:

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

content-image

Ministerul Finantelor Publice

content-image

ANAF

content-image

Ministerul Afacerilor Interne

content-image

Ministerul Muncii si Justiei Sociale

content-image

Ministerul Afacerilor Externe

content-image

Astfel, Legea cadru nr.153/2017 pare să vină în sprijinul bugetarilor cu salarii mici și medii, în timp ce salariile „bugetarilor de lux” suferă diminuări.

De asemenea, recent, într-un interviu pentru PRO TV, Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că nu va scădea salariul vreunui bugetar din cauza transferului contribuțiilor, deoarece cu toții au primit 25% creștere la salariul brut.

„La niciun bugetar nu poate să-i scadă salariul din cauza transferului contribuţiei, pentru că absolut toţi bugetarii primesc o majorare de 25% a salariilor, ori transferul contribuţiilor înseamnă 22,5%, deci este acoperit integral transferul contribuţiilor, astfel încât să nu fie afectat netul angajatului. Deci nu există niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere, că din cauza transferului contribuţiilor ar putea să le scadă netul angajaţilor din sistemul bugetar.”, a spus Olguța Vasilescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.