Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Ancheta DIICOT lovește puternic în polițiștii de frontieră moldoveni - Persoane cu funcții sonore ar fi picat în malaxorul anchetatorilor în Rep Moldova

moldova suverana
taxe vamale

Surse judiciare atrag atenția pentru STIRIPESURSE că una dintre infracțiunile cercetate în dosarul de contrabandă cu țigări de proveniență moldovenească și ucraineană este cea de favorizare a făpturitorului.

Mai precis, este vorba de palierul superior al grupului infracțional organizat, respectiv palierul de protecție. Concret, nucleul dur, format din cărăuși și săgeți, al grupului ar fi fost protejat de funcționari publici din ambele state.

Astfel, explică surse citate, nucleul grupării ar fi fost protejat de către polițiști de frontieră și vameși din ambele părți, respectiv și români dar și moldoveni.

Aceleași surse afirmă că în Republica Moldova sunt în vizorul anchetatorilor locali funcționari de renume care ar fi sprijinit acest grup infracțional organizat.

Sursele citate nu pot dezvolta la acest moment starea de fapt ce vizează eșalonul de protecție al grupării dar cel mai probabil faptele acestora constau în modalitatea în care era permisă trecerea cărăușilor grupării cu țigările de contrabandă la punctele de trecere a frontierei a Republicii Moldova și România.

Procurorii DIICOT de la Iași au pus, marți, în aplicare un număr de 10 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Iași, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată, spălare a banilor și favorizarea făptuitorului.

Simultan, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost pus în executare 18 mandate de percheziție domiciliară, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare moldovene.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2017, pe raza municipiului Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări (cu țări de producție/proveniență Republica Moldova și Ucraina).

Astfel, membrii grupării au obținut sume importante de bani în urma comiterii infracțiunii de contrabandă cu țigări, care erau introduse în România din Republica Moldova, atât peste frontiera verde (peste râul Prut) cât și prin punctele de trecere a frontierei.

Țigările de contrabandă erau ulterior transportate în municipiul Iași, fiind comercializate pe piața neagră, iar sumele de bani erau investite în imobile și autoturisme de lux.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași, I.P.T.F. Iași și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

La data de 22.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciu Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași au pus în aplicare un număr de 10 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Iași, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată, spălare a banilor și favorizarea făptuitorului.Simultan, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost pus în executare 18 mandate de percheziție domiciliară, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare moldovene.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2017, pe raza municipiului Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări (cu țări de producție/proveniență Republica Moldova și Ucraina).Astfel, membrii grupării au obținut sume importante de bani în urma comiterii infracțiunii de contrabandă cu țigări, care erau introduse în România din Republica Moldova, atât peste frontiera verde (peste râul Prut) cât și prin punctele de trecere a frontierei.

Țigările de contrabandă erau ulterior transportate în municipiul Iași, fiind comercializate pe piața neagră, iar sumele de bani erau investite în imobile și autoturisme de lux.La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.