Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Apar complicații serioase pe frontul PSD - Pro România

left stanga

Pe zi ce trece scad șansele unei apropieri între PSD și Pro România pentru alegerile locale. În același timp, la orizont se deschide o nouă variantă de colaborare.

Calculele politice ale fiecărui partid dar și neîncrederea între cele două formațiuni pun mari piedici unei alianțe până la locale.

Vezi și: Prim-ministrul Orban face anunţul aşteptat: Legea bugetului de stat, prin angajarea răspunderii Guvernului dacă PSD nu face pe placul PNL

În Pro România se testează, momentan, teoria decimării PSD. Primul pas a fost scoaterea PSD de la guvernare și acum se încearcă slăbirea „scheletului” PSD prin atragerea unui număr cât mai mare de aleși locali. Surse din Pro România au declarat pentru STIRIPESURSE.RO că miza este candidatura separată de PSD la locale pentru obținerea unui scor de minim 15% la alegerile parlamentare. 'Vrem să devenim principala voce pe stânga”, spun sursele citate. „Stânga clasică pierde teren în Europa, vezi Spania, Ungaria, Germania. Pro România este un partid proaspăt, modern”, este teoria care circulă în Pro România.

O problemă la Pro România este cum să vorbească pe limba tuturor alegătorilor săi.

„Peste 60% din votanții noștri au votat tradițional cu stânga, dar au fost dezamăgiți de prestația PSD din 2017 încoace. Restul sunt anti-PSD, anti-PNL, un fel de haștag pe stânga. E foarte greu să-i împăcăm pe toți”, a spus un lider central Pro România pentru STIRIPESURSE.RO.

Vezi și: ANALIZĂ Planul lui Orban: Rareș Bogdan RISCĂ să rămână un neica nimenea în PNL

Surse din conducerea PSD susțin că s-au mai potolit nervii în partid după alegerile prezidențiale și dacă Congresul nu o să provoace mari turbulențe, atunci social-democrații speră la un scor de peste 30% la locale, poate chiar 35%. Nu se dorește în PSD o alianță cu Pro România pentru că se consideră că într-o asemenea alianță partidul lui Victor Ponta ar avea prea multe foloase politice.

„PSD are nevoie de un frate mai mic cu care să facă alianță, e bine că a apărut Pro România, întrebarea este daca mai rămânem partidul mare sau nu. Altfel, e bine că ai pe cine să te bazezi. Ponta a preluat o parte din electoratul nostru din 2016, în special electoratul mai tânăr. Trebuie să încercăm să îi recuperăm. Ponta vine cu o altfel de stânga, ne zice de un partid occidental, cu fețe nou, tineri, fără cravate. Problema este că are nevoie și de voturi pentru că doar socialism european nu trece de 10% și ești partid balama. Ai nevoie și de primarii ăia grei ai PSD”, au spus surse din conducerea PSD pentru STIRIPESURSE.RO.

Calculele politice din ambele partide merg momentan spre o altă alianță: post-locale.

O problemă serioasă la PSD, reclamată de majoritatea liderilor județeni, este izolarea. Aici se dorește găsirea unui partener în consiliile locale și județene și cel mai natural aliat ar fi Pro România, pe locul doi fiind ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.