Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: Blaga, pe valul "efectului" Orban. Cine are de pierdut și cine de câștigat în PNL prin reactivarea "Buldogului"

Achitarea  definitivă a liderului PNL, Ludovic Orban, în dosarul  instrumentat de DNA pe numele  său a dat aripi și aripii  foștilor pedeliști din partid. Aceștia își doresc  o revenire imediată a lui Vasile Blaga în  structura de conducere a  PNL, imediat ce verdictul de achitare dat de  Tribunalul București în primă instanță ar putea  fi  reconfirmat printr-o  decizie definitivă în  dosarul în care acesta este  acuzat de trafic de influență.  Interesant este că și  Orban  își dorește acest lucru, deși calculele din spatele acestui raționament  sunt diferite  față de cele  ale colegilor săi de fuziune.

În septembrie 2016, Blaga și-a dat demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi cea de şef de campanie și a decis să nu mai candideze la alegerile parlamentare din 2016, în urma acuzaţiilor aduse de procurori. Aceeași strategie a aplicat-o și actu­alul președinte al PNL, Ludovic Orban, în primăvara lui 2016, atunci când s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei. Achitat deja în primă instanţă, în dosarul în care este acuzat că i-a cerut 50.000 de euro aface­ristului Tiberiu Urdăreanu, pentru a-şi promova imaginea în campania electorală, Orban a candidat în iunie la șefia partidului şi a fost ales în fruntea PNL cu toate că dosarul său se află în faza de apel la Instanţa supremă. Blaga a preferat să mai aștepte și să influențeeze din umbră deciziile luate în Modrogan, fiind  văzut des în sediul central  al partidului în ultimul an.

Deocamdată, Blaga  este  beneficiarul  unei achitări în acest dosar date în data de 30 octombrie a anului trecut. Tot  atunci , instanța a mai dispus ridicarea sechestrului pus în timpul urmăririi penale pe averea lui Blaga.   Cum decizia nu  este  una  definitivă, DNA a  făcut apel, iar acum  liberalii, în special  cei din fostul PDL, speră ca Blaga să aibă, în scurt timp, șansa  unei   achitări definitive  care să-i ofere motivul pentru o propulsare rapidă la nivelul conducerii de partid.

"Blaga a fost un om care a procedat  corect. Nu a afectat imaginea partidului, agățându-se de scaun ca alți politicieni. Totul este să mai vrea să facă acest lucru și să se implice. Soluții sunt", susțin surse din conducerea  PNL.

Terenul pentru revenirea lui Blaga a fost asigurat încă de anul trecut.  Imediat după achitarea în primă instanță a fostului secretar general al PNL, au fost operate în Consiliul Național o serie de modificări la  statutul partidului. De altfel, la acea vreme, Orban a dat  și primul semnal.

„Potrivit Statutului PNL, foştii preşe­dinţi ai partidului care au fost aleşi de Congres sunt membri cu drept de vot în Biroul Politic Naţional. Cât timp a fost sub incidenţa prevederilor de integri­tate, domnul Blaga nu a ocupat această poziţie, dar dacă va vrea să exercite această poziţie, la care are dreptul, în conformi­tate cu prevederile statutare, este oricând bine-venit”, a explicat atunci liderul PNL.

Potrivit Statutului PNL, „în cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsuri­lor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării definitive”. Vasile Blaga nu se află într-una dintre aceste situaţii, dar cu toate acestea preferă să aștepte decizia definitivă în instanță pentru a nu vulnerabiliza partidul, susțin sursele citate.

Iar poziția pentru care este dorit, atât de foștii democrat-liberali, cât și de Orban este tot cea de secretar general, în prezent deținută de Robert Sighiartău.

"Cu excepția lui Blaga nici unul de acolo, din zona fostului PDL, nu mai are forța de a mișca lucruri. Sunt terminați. De aici nevoia lor ca Blaga să revină cât mai curând la butoane. Dar și Orban are nevoie de sprijinul lui pentru a-și întâri propria autoritate în filiale. Sighiartău nu face față. Sunt mari nemulțumiri la adresa lui sau comentarii “L-a vrut Orban ca știa ca e slab.  Aici îți trebuie experiența. La 29 de ani e încă crud", ne-au explicat sursele citate.

De facto, Vasile Blaga s-ar afla deja la butoane, activând deja în sediul central din Modrogan, dar ar face-o  din umbră, susțin aceleași surse. Iar  pe viitor, Orban are  nevoie de tot concursul acestuia dacă intenționează ca ,în urma evaluărilor filialelor, să treacă la  debarcări de șefi de organizații.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.