Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE CCR admite sesizarea PNL, PMP și USR privind ordonanţa referitoare la Editura Didactică şi Pedagogică

CCR

Curtea Constituţională a admis joi sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea pentru aprobarea OUG referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a şedinţei de plen de joi s-au aflat obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA ca urmare a reorganizării Regiei Autonome "Editura Didactică şi Pedagogică" prin transformare, obiecţii formulate de 61 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi de 50 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România, grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară, grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi neafiliaţi.

Citește și: Dezastru pentru Raiffeisen: Amendă uriașă pentru practici incorecte

În sesizare, se arată că "prin adoptarea acestui proiect în Parlament se încalcă principiul funcţionării pieţei economice şi mecanismele concurenţiale".

"Ministerul Educaţiei Naţionale pretinde rezolvarea problemei manualelor şcolare prin înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, care va prelua elaborarea, editarea şi tipărirea manualelor şcolare, dar de fapt îşi ascunde propria incompetenţă. În acest sens, proiectul de lege va elimina mediul concurenţial normal, va falimenta şi instaura monopolul asupra unui segment de piaţă, subminând astfel o industrie de 15 milioane de euro. Din perspectiva sistemului educaţional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educaţional şi prin controlarea ideologică a învăţământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacităţii de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativităţii, metodelor de predare şi învăţare şi nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educaţie", spuneau reprezentanţii USR.

Citește și: Hagi, atac nemilos la ”CEI DE SUS”: “Suntem niște gâze! Oamenii de sus impart România cum vor”

La rândul său, PNL susţinea că OUG referitoare la transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile normative referitoare la motivarea urgenţei, a caracterului excepţional existent în momentul adoptării ordonanţei de urgenţă.

De asemenea, PNL consideră că ordonanţa nu cuprinde prevederi de natură a constitui drept comun, nu reglementează raporturi sociale ori conduite umane, nu se aplică pentru cazuri generale şi impersonale, ci are un destinatar individualizat, în speţă Societatea Editura Didactică şi Pedagogică, agent economic privat cu capital de stat.

Citește și: Un gigant din România face concedieri în masă: Sute de oameni dați afară

"Prin conţinutul şi efectele juridice produse, ordonanţa are prin urmare un caracter individual, fiind departe de cerinţele constituţionale şi de practica Curţii Constituţionale referitoare la cerinţele şi rigorile actului normativ, lege sau ordonanţă a Guvernului. În raport de obiectul şi conţinutul ei, respectiv înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni şi aprobarea actului constitutiv, actul juridic în sine 'negotium iuris' este unul propriu unei autorităţi sau unui organ administrativ, şi nu organului legislativ", se mai arată în sesizare.

Liberalii mai remarcau şi faptul că Editura Didactică şi Pedagogică SA nu este o autoritate publică, nu este nici o instituţie publică, ci este un agent economic cu capital privat.

Citește și: Starbucks, în mijlocul unui scandal uriaș: De ce este acuzată compania

"Procedând aşa, practic, statul îşi preconstituie un adevărat monopol pe piaţa manualelor şcolare şi a tuturor celorlalte manuale şi materiale didactice ce sunt trecute la obiectul de activitate al Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - SA. Toţi ceilalţi agenţi economice nu vor mai avea acces pe această piaţă, nu ca urmare a unei concurenţe reale, a jocului dintre cerere şi ofertă, ci exclusiv în baza unei decizii subiective, în esenţă, argumentată exclusiv pe motive de oportunitate", se preciza în sesizare.

Pe 20 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, OUG 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni, care are scopul de a edita manualele şcolare obligatorii. Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Citește și: Dezvăluire explozivă a Olguței Vasilescu! Cât câștigă oamenii săi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.