Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: Coaliția nu a găsit soluția de stabilizare a prețurilor la energie și gaze după 1 aprilie

negocieri

Ședința online a coaliției de guvernare, dedicată crizei prețurilor la energie electrică și gaze naturale, s-a terminat joi fără o concluzie legată de soluția care poate fi aplicată pentru stabilizarea prețurilor după 1 aprilie, data de la care românii nu vor mai beneficia de plafonarea/compensarea prețului, au spus surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Partidele se vor consulta separat, în forurile interne, și vor reveni luni, într-o nouă ședință de coaliție, cu măsurile pe care le propun.

De asemenea, în această seară ar urma să fie gata Ordonanţa de Urgenţă privind scăderea plafoanelor la energie şi gaz şi creşterea limitei de consum. Cel mai probabil, măsurile vor fi adoptate de Guvern săptămâna viitoare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma recent că după 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale susţinută în mod natural de scăderea consumului şi de încălzirea vremii, în timp ce "jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente"

Măsurile decise în coaliție, cu aplicare de la 1 februarie până la 31 martie:

  • Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.
  • La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW
  • Toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.