Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Cum s-a negociat ejectarea liberalilor de la putere într-un fief al dreptei

hotel_timisoara

Social-democraţii au profitat de absenţa lui Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, care se află în vizită de lucru în Asia. Într-o luptă „care pe care”, cu funcţiile de viceprimari pe masă, PSD s-a mişcat mai repede şi a format o nouă majoritate în Consiliul Local Timişoara. Negocierile nu s-au purtat doar între liderii celor trei formaţiuni şi nu au avut loc la sediile partidelor. Surse care au asistat la întregul proces au dezvăluit, pentru stiripesurse.ro, felul în care s-au desfăşurat evenimentele.

Vezi șiMutare bombă: PSD preia puterea într-un fief al dreptei

Discuţiile capitale au avut loc în weekend-ul trecut, la Hotel Timişoara, în birourile oamenilor de afaceri Marius şi Emil Cristescu. Cei doi afacerişti, îmbogăţiţi din afaceri imobiliare mai mult sau mai puţin dubioase, controlează „aripa Sârbu” din PSD Timiş, dar au oameni de încredere şi în alte partide. Duminică, la hotelul din centrul Timişoarei au putut fi văzute scene de-a dreptul caraghioase. Încolonaţi în faţa unui birou, lideri PSD, consilieri locali şi alţi oameni de încredere aşteptau să intre, pe rând, la instructaj între patru ochi cu Marius Cristescu. Din schemă ar fi fost sărit preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, care a luat parte doar la ultima şedinţă, cea în care s-a semnat protocolul de colaborare.

Manevrele rapide ale fraţilor Cristescu au o explicaţie simplă. Liberalii căutau să-i lase fără omul de încredere din primărie, viceprimarul Traian Stoia, care a avut în ultimele luni un adevărat război al declaraţiilor cu primarul Nicolae Robu. La 69 de ani, vicele PSD este un fost pedagog de internat, fost activist PCR, despre care cei care au trăit Revoluţia din 1989 spun că ar fi fost scos în şuturi de revoluţionari din sediul judeţenei de partid. Ajuns afacerist de succes, cu ajutorul fraţilor Cristescu, Stoia îşi vede liniştit de propriul conflict de interese, fiind văzut aproape zilnic plecând din primărie spre Hotel Timişoara, cu teancul de documente în braţe. 

Vezi șiConflict de interese flagrant în cazul unui edil PSD

Puşi în faţa pericolului de a rămâne fără viceprimarul de casă, cei doi oameni de afaceri au făcut o mişcare rapidă, cu scopul de a-şi consolida poziţia. Mai mult, aceştia s-ar putea să fi împuşcat doi iepuri dintr-un foc. Propunerea de viceprimar în locul liberalului Dan Diaconu, ţărănistul Bogdan Herzog, are şi el un adevărat istoric al afacerilor cu fraţii Cristescu. O altă variantă susţinută de unele surse ar fi că însuşi fostul primar Gheorghe Ciuhandu a participat la negocieri cu Marius Cristescu, direct sau prin intermediari. Cei doi ţărănişti care au fost cheia schimbării majorităţii sunt influenţaţi direct de fostul primar, iar o asemenea schimbare de poziţie nu s-ar fi putut face fără acordul lui Ciuhandu. 

În plus, oferta PSD era mai bună pentru ţărănişti decât oferta PNL.  Ca o partanteză, oferta PNL nici nu a existat în adevăratul sens al cuvântului. O majoritate PNL-PDL-PNŢCD nu ar fi trimis funcţia de viceprimar la ţărănişti, iar social-democraţii au exploatat din greu acest atu. Astfel, în următorii doi ani, noua majoritate din Consiliul Local Timişoara va trebui să înfrunte opoziţia primarului Nicolae Robu pentru a le reprezenta cu succes interesele celor care au scris povestea de succes PSD-PPDD-UpT: fraţii Marius şi Emil Cristescu.

Vezi și: Comportament inexplicabil al unui lider PNL – ANALIZĂ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.