Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Cum se fac jocurile pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a rămas fără arhipăstor, după ce ÎPS Pimen s-a dus la Domnul. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va trebui, prin vot, să aleagă un nou arhiepiscop, iar lucrurile nu sunt deloc ușoare.

Eparhia Sucevei și Rădăuților este una destul de complicată, dată fiind că acolo se află cele mai cunoscute mănăstiri și biserici românești. La Patriarhul Daniel au ajuns, în ultimele zile, mai multe scrisori în care este îndemnat să îl susțină, pentru postul de arhiepiscop, pe Preasfințitul Damaschin Dorneanul, cel care este episcop-vicar al Arhiepiscopiei din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Însă, există și scrisori în care Patriarhul Daniel este sfătuit să nu țină seamă de susținerea politică și socială a PS Damaschin.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

Toate aceste presiuni care se fac sunt, însă, străine de postura în care se află PS Damaschin. Deși are numai 39 de ani, PS Damaschin, fost ucenic al ÎPS Pimen, a picat în interiorul unor lupte a diferitelor tabere. Teolog cu doctorat, PS Damaschin este recunoscut ca om înduhovnicit, care ține să stea departe de influențele laice, îndeosebi cele politice.

De altfel, toate acest jocuri prin care se pune presiune pe Sfântul Sinod nu fac bine nici Bisericii Ortodoxe, pentru că ele lasă impresia unei lupte între ierarhi, a unei posibile influențări a forului care conduce Biserica, precum și a unei imagini de dezbinare. Ori, PS Damaschin a căzut în mijlocul acestei vâltori, care riscă să nu aducă ceea ce își doresc nici membrii Sfântului Sinod, dar nici credincioșii ortodocși.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’

Primul candidat va fi propus de adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar de acolo ajunge la vot în Sinodul Mitropolitan. Sinodul de la Iași poate adăuga un alt candidat, iar această listă va fi cea care va intra în ședința Sfântului Sinod, care ar putea veni și el cu două propuneri. Abia apoi, în ședința Sfântului Sinod se va trece la vot, într-o ședință prezidată de ÎPS Teofan. Presiunea care există în interiorul Mitropoliei de la Iași, precum și în Sfântul Sinod, pare să îl fi luat la țintă pe PS Damaschin, scopul fiind acela de a-l scoate dintr-o posibilă cursă pentru scaunul de la Suceava. Asta, deși ierarhul s-a ținut departe de o implicare în toate manevrele pe care le fac diverși politicieni locali.

Anumite informații intrate în posesia STIRIPESURSE.RO vorbesc despre o preferință a ÎPS Teofan pentru PS Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, pentru postul vacant de la Suceava.

Citește și: Furie totală! Codrin Ștefănescu a explodat: ‘Să se rupă norii, să se cutremure pământul’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.