Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Dedesubturile numirii lui Grindeanu. Calcule ascunse în PSD, la Cotroceni și în...Modrogan

blackbirdesolutions.com
negocieri

PSD a cedat, a făcut pasul înapoi și sub masca evitării unei crize politice, Liviu Dragnea s-a consolat cu ideea că nu va scăpa hățurile din mână după nominalizarea lui Grindeanu pentru funcția de premier. Pentru proprii săi oameni însă, nu mai există garanții că se vor mai regăsi în noua echipă deminiștri. Pentru Cotroceni e doar o etapă din planul președintelui Klaus Iohannis de a obține un nou mandat, semnal receptat în Modrogan ca atare, acolo unde liberali se află în plină căutare pentru un nou lider de partid.

Vezi și: Traian Băsescu detonează BOMBA: Sorin Grindeanu va fi REFUZAT! Care sunt MOTIVELE

PSD și ALDE au trimis, deja la Palatul Cotroceni, a doua nominalizare și CV-ul premierului propus, Sorin Grindeanu. Prima reacție de la Cotroceni nu a întârziat. ”La cabinetul presedintelui s-au primit documentele.”, sunt informațiile oferite de Administrația Prezidențială.

Potrivit însă unor surse din PSD și Palatul Cotroceni, Grindeanu nu va avea aceeași soartă ca a lui Sevil Shhaideh. „ Președintele va accepta propunerea. De altfel, Grindeanu nu a fost scos din joben abia acum. Numele său a fost adus în discuția dintre cele două părți încă de săptămâna trecută. Era agreat la Cotroceni și are trecere pe la ambasade, inclusiv cea a SUA”, ne-au dezvlăluit sursele citate.

În cercurile PSD, dar și în presa timișeană, Sorin Grindeanu este considerat omul fraților Cristescu – unii dintre cei mai influenți afaceriști  din Banat, finanțatori ai partidului de ani buni, încă din perioada lui Mircea Geoană. Nimeni  din partid nu crede însă că Grindeanu este doar absolvent al unor cursuri postuniversitare ale Academiei SRI sau că a fost doar o  întâmplare faptul că a fost în trecut membru al Comisiei de control a SRI din Parlament.

Vezi și: Procurorul general al României, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre dosarul Hexi Pharma

„Nimeni nu ajunge acolo din greșeală și nimeni nu este promovat, tot din greșeală, după ce ai trecut pe la ei. E clar mâna lui Edy aici ( Eduard Hellvig – directorul SRI). Problema e, cât de subordonat este Grindeanu băieților din servicii și cât de loial este cu adevărat partidului”, ne-a explicat un vicepreședinte PSD.

Dragnea a încercat să evite, de la bun început, scenariul numirii unui premier bănuit a avea trese pe umeri, variantă care ar fi deschis portița unei mai mari influențe în partid a serviciilor, vechea temere care bântuie conducerea PSD încă de pe vremea în care la cârmă era Victor Ponta. Nu degeaba, aproape imediat după anunțarea noii propuneri, liderul PSD a dat glas propriilor sale temeri și a lansat un avertisment către conducerea SRI.

''Cât am fost în guvern, am avut o relaţie instituţională foarte corectă cu SRI, cu SIE nu am avut, ministerul nu avea activitate externă. (...) Ceea ce am spus eu astăzi şi o spun în continuare - şi aici sunt absolut convins că este şi părerea directorului SRI-, e că pentru sănătatea societăţii noastre, pentru sănătatea politicii, pentru sănătatea serviciilor de informaţii, apele trebuie să fie separate. Eu nu accept ca în partidul pe care îl conduc să fie oameni în funcţii de decizie care înainte de a pune în practică o decizie politică, care e cinstită, parlamentară sau guvernamentală, să ia aprobare de la alte instituţii'', a declarat Dragnea, la Antena 3, sugerând că știe de existența în partid a unor colegi aserviți intereselor acestui serviciu.

Deocamdată, Grindeanu se află în perioada de probă, susțin sursele citate. Dragnea vrea să se asigure că Sorin Grindeanu nu-i va sufla partidul când va ajunge să deţină puterea. Acesta, la rândul său, s-a grăbit să anunțe că va avea „o relaţie de subordonare faţă de Liviu Dragnea“ atât timp cât va conduce Guvernul.

Pentru a elimina orice marjă de manevră și a-i limita spațiul de acțiune viitorului premier, Dragnea a și schițat mandatul de acțiune pentru Grindeanu, un portret parcă desprins din relația sa directă cu un alt fost premier, Victor Ponta : „să fie un om în care eu să am încredere foarte mare, să am garanţia că nu merge în guvern pentru a-şi construi o trambulină şi să îşi construiască un pol de putere, să nu poată să îi întoarcă nimeni mâna la spate - să nu existe niciun dubiu că are vreo comandă la vreun serviciu secret - are puterea să reziste la tentaţia de a deveni vedetă la televizor, uitând guvernarea”.

În schimbul liniștii sale ca lider de partid, Dragnea a oferit, la rândul său, liniștea oferită de Cotroceni. Deși a dat asigurări că nu a renunțat la visul său de premier, liderul PSD a scăpat porumbelul.

”Sorin Grindeanu merge pentru un mandat de 4 ani. Dacă lucrurile merg bine, eu nu voi iniția vreo discuție ca el să plece de acolo. Dacă se va simți nevoia de o forță proaspătă, atunci discutăm. Colegii au zis să meargă pentru o perioadă determinată. Eu nu am fost de acord. Eu sper să aibă puterea să ducă la capăt acest program de guvernare.”, spunea ieri Liviu Dragnea.

Pentru apropiații lui Dragnea, noua situație dinamitează propriile planuri ca o parte din ei să se regăsească în viitorul cabinet, așa cum sperau. ''Formula guvernamentală'', când se credea că propunerea social-democraţilor - Sevil Shhaideh - ca prim ministru va fi acceptată, nu mai este obligatorie în cazul în care Sorin Grindeanu va fi premier, a recunoscut chiar Dragnea.

Pentru liderul PSD, această concesie făcută Cotroceniului l-ar putea costa ceva tulburări pe termen scurt în partid din partea celor care și-au legat speranțele și ambițiile politice de propriile decizii. Pe termen lung, autoritatea sa, întrucâtva știrbită de refuzul lui Klaus Iohannis, se va reconsolida, cu o singură condiție însă: ca în acest troc, cealaltă parte să-și țină partea sa de înțelegere.

Primele semne însă sunt mai degrabă prea puțin încurajatoare. Liberalii jubilează și susțin că recentele evoluții fac parte dintr-un plan mai mare.

„Dragnea poate spune adio scaunului de premier. Iohannis scapă de efectele unui astfel de scenariu și evită responsabilitatea unei numiri care ar fi putut declanșa semnalul pentru modificarea unor legi controversate, în special a Codului Penal. Totodată, modul în care și-a jucat cartea în fața pretențiilor PSD, servește pentru rampa de lansare necesară obținerii unui nou mandat de președinte”, susțin surse din conducerea PNL.

În cercurile de conducere liberale se vorbește de un plan prezidențial bazat chiar pe crearea unui nou pol de putere în PSD, mai spălat, mai moderat, mai occidentalizat, mai ușor de vândut ambasadelor străine, îmbrăcat în haine noi și dezbărat de obiceiurile dăunătoare ale baronilor pesediști de modă veche. Grindeanu ar servi acestui scop pe termen lung, ca o variantă de atac mai târziu la autoritatea lui Dragnea și de slăbire a PSD în perspectiva viitorului scrutin prezidențial, susțin sursele citate

„La Cotroceni există un singur obiectiv, iar ăsta e unul din pași. Grindeanu face parte dintr-o tripletă de nume ce vor fi împinse în față , special în acest scop”, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

Un alt nume din această tripletă este Nicușor Dan, actualul lider USR. Acest partid și-a dovedit, la aceste alegeri parlamentare, potențialul de creștere, iar Cotroceniul vrea să păstreze aproape această formațiune, mai ales cu un PNL aflat în declin.

Un Partid Național Liberal pe care însă Klaus Iohannis îl vrea sub controlul său prin impunerea unui nou președinte la viitorul Congres, în persoana lui Cristian Bușoi, susțin surse bine informate din interiorul formațiunii. Perdant în calitate de lider al PNL București, atât la locale, cât și la parlamentare, Bușoi a refuzat să-și dea demisia așa cum au procedat alți colegi de partid și de filială, iar acum, sprijinit de Cotroceni și de ami vechiul său prieten, Eduard Hellvig, se pregătește pentru o candidatură la șefia PNL, chiar dacă o bună parte din vechii liberali au propriile lor planuri și proprii lor favoriți pentru acest post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.