Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - DNA nu poate ancheta oportunitatea actelor administrative ale miniștrilor (proiect Guvern)

Inquam Photos / George Calin
viorica dancila guvern

Aprecierea necesităţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului și ale miniștrilor aparţin membrilor Guvernului și miniștrilor, potrivit draftului de Cod Administrativ, consultat de ȘTIRIPESURSE.RO, pe care Guvernul se pregătește să-l adopte prin ordonanță de urgență. Noutatea vine după ce CCR a stabilit că anchetarea OUG 13 de către DNA a fost abuzivă pentru că faptele imputate vizau aspecte de oportunitate asupra cărora se exprimă doar Curtea Constituțională și Parlamentul, și nu procurorii.

În textul de OUG pregătit de Guvern se prevede că:

  • Membrii Guvernului răspund civil, contravenÅ£ional, administrativ sau penal, după caz, pentru faptele săvârÅŸite în exercitarea atribuÅ£iilor ce le revin, în condiÅ£iile legii ÅŸi ale prezentului Cod.
  • Aprecierea necesităţii ÅŸi oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparÅ£in membrilor Guvernului.
  • Aprecierea necesităţii ÅŸi oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniÅŸtrilor aparÅ£in exclusiv acestora.
  • ÃŽn exercitarea atribuÅ£iilor sale, Guvernul adoptă hotărâri ÅŸi ordonanÅ£e. Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor. OrdonanÅ£ele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în condiÅ£iile art.115 alin.(1)-(3) din ConstituÅ£ie. ÃŽn situaÅ£ii extraordinare se adoptă ordonanÅ£e de urgenţă, în condiÅ£iile art.115 alin.(4)-(6) din ConstituÅ£ie. Membrii Guvernului pot propune proiecte de hotărâri ÅŸi de ordonanÅ£e; de asemenea, pot propune Guvernului proiecte de lege, în vederea exercitării dreptului de iniÅ£iativă legislativă al acestuia. Metodologia de elaborare ÅŸi înaintare la Guvern a acestor proiecte de acte normative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în temeiul legii
  • Guvernul adoptă hotărâri ÅŸi ordonanÅ£e în prezenÅ£a majorităţii membrilor săi. Hotărârile ÅŸi ordonanÅ£ele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul. Prevederile se aplică ÅŸi în cazul documentelor ÅŸi al altor măsuri adoptate de Guvern.
  • Hotărârile ÅŸi ordonanÅ£ele Guvernului se semnează de Prim-ministru, se contrasemnează de miniÅŸtrii care au obligaÅ£ia punerii lor în executare ÅŸi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Nepublicarea atrage inexistenÅ£a hotărârii sau a ordonanÅ£ei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituÅ£iilor interesate.

Alte noutăți pregătite de Guvern în Codul Administrativ:

SURPRIZA etnică pregătită de Guvernul Dăncilă: dispare pragul pentru limba maghiară în administrație

Condamnații penal pot fi miniștri după reabilitare .

Guvernul pregătește pensii speciale pentru primari prin OUG: cum se va calcula indemnizația pentru limita de vârstă .

 

 

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.