DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SURSE - DNA nu poate ancheta oportunitatea actelor administrative ale miniștrilor (proiect Guvern)

Inquam Photos / George Calin
viorica dancila guvern

Aprecierea necesităţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului și ale miniștrilor aparţin membrilor Guvernului și miniștrilor, potrivit draftului de Cod Administrativ, consultat de ȘTIRIPESURSE.RO, pe care Guvernul se pregătește să-l adopte prin ordonanță de urgență. Noutatea vine după ce CCR a stabilit că anchetarea OUG 13 de către DNA a fost abuzivă pentru că faptele imputate vizau aspecte de oportunitate asupra cărora se exprimă doar Curtea Constituțională și Parlamentul, și nu procurorii.

În textul de OUG pregătit de Guvern se prevede că:

  • Membrii Guvernului răspund civil, contravenţional, administrativ sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii şi ale prezentului Cod.
  • Aprecierea necesităţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparţin membrilor Guvernului.
  • Aprecierea necesităţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniştrilor aparţin exclusiv acestora.
  • În exercitarea atribuţiilor sale, Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe. Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor. Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în condiţiile art.115 alin.(1)-(3) din Constituţie. În situaţii extraordinare se adoptă ordonanţe de urgenţă, în condiţiile art.115 alin.(4)-(6) din Constituţie. Membrii Guvernului pot propune proiecte de hotărâri şi de ordonanţe; de asemenea, pot propune Guvernului proiecte de lege, în vederea exercitării dreptului de iniţiativă legislativă al acestuia. Metodologia de elaborare şi înaintare la Guvern a acestor proiecte de acte normative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în temeiul legii
  • Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenţa majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte prim-ministrul. Prevederile se aplică şi în cazul documentelor şi al altor măsuri adoptate de Guvern.
  • Hotărârile şi ordonanţele Guvernului se semnează de Prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.

Alte noutăți pregătite de Guvern în Codul Administrativ:

SURPRIZA etnică pregătită de Guvernul Dăncilă: dispare pragul pentru limba maghiară în administrație

Condamnații penal pot fi miniștri după reabilitare .

Guvernul pregătește pensii speciale pentru primari prin OUG: cum se va calcula indemnizația pentru limita de vârstă .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.