Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Dragnea îi suflă 'Doi și-un sfert' lui Grindeanu: plan pentru serviciile secrete

Inquam Photos / Octav Ganea
Dragnea Grindeanu

Se pregătește o nouă mutare foarte interesantă în culisele jocurilor de putere. Pe final de mandat, guvernul Cioloș a reorganizat serviciul secret al Ministerului de Interne (Doi și-un sfert), care a devenit DIPI și s-a transformat în structură militarizată al cărei șef este numit direct de către premierul României.

Acum, legea de aprobare a OUG-ului prin care se reorganizează serviciul secret al MAI a ajuns în Parlament, iar Dragnea pregătește o lovitură interesantă. Se dorește respingerea acestui OUG, iar în noua variantă se urmărește revenirea la funcționarea inițială. Adică, șeful DIPI să nu mai fie numit prin aviz al CSAT, ci direct de către ministrul de Interne, iar structura ar urma să nu mai fie una militarizată.

Pe teren propriu, Dragnea le-a cerut parlamentarilor să modifice legea de aprobare în așa fel încât șeful DIPI să fie numit, din nou, de ministrul de Interne și să se revină la situația inițială. Practic, Liviu Dragnea își dorește control asupra acestui serviciu secret prin intermediul ministrului Carmen Dan, un om loial liderului PSD.

Aceste mișcări ne arată din nou că relația de încredere dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-a deteriorat, iar premierul se va trezi cu serviciul secret suflat de sub nas de către liderul partidului.

Mișcarea PSD face parte dintr-un plan mai amplu care urmărește o divizare a cotrolului SRI, care acum este în stăpânirea Cotroceniului.

Președintele Comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, a anunțat că va fi demarat un proces de schimbare a legilor siguranței naționale. Introducerea unei limite de patru ani de zile pentru mandatul unui director al Serviciului Român de Informații (SRI) și posibilitatea schimbării șefului SRI la propunerea comisiei parlamentare de resort, se numără printre modificările legislației în domeniu care ar urma să fie operate la nivel parlamentar.

Odată ce comisia va primi acest drept va avea undă verde pentru a propune Legislativului o serie de acte normative. „Am hotărât că vom lucra în cadrul comisiei, pornind de la propunerile legislative pe care le avem, la legislaţia specifică, începând cu Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, o lege privind statul ofiţerului de informaţii, legea privind terorismul. Vom solicita puncte de vedere de la toate autorităţile şi instituţiile care sunt interesate, CSAT, SRI, la alte instituții”, a spus Ţuţuianu.

El a adăugat că aceste modificări legislative necesare sunt de natură tehnică, dar sunt şi lucruri care ţin de organizarea instituţiilor, cum ar fi durata mandatului directorului SRI şi al adjuncţilor acestuia. Ţuţuianu a spus că, după părerea lui personală, mandatul directorului SRI şi al adjuncţilor ar trebui să fie de patru ani, iar aceştia nu ar trebui să aibă mai mult de două mandate. „Dacă mă întrebaţi pe mine cred că am putea să avem mandat de patru ani. E o opinie personală, nu însuşită politic sau a comisiei. Cred că un mandat de 4 ani pentru directorul SRI, pentru adjuncţi, este util.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.