Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Fostul prim-ministru Tăriceanu începe PELERINAJUL la DNA - Pune pe masa procurorilor bunuri pentru acoperirea sechestrul de 800.000 dolari pus de Direcție

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Călin Popescu Tăriceanu

Fostul primi ministru al României Călin Popescu Anton Tăriceanu s-a prezentat, miercuri, la DNA, după ce anchetatorii anticorupție l-au pus oficial sub acuzare și au stabilit sechestru asigurător pe averea sa.

Acesta a venit insoțit de avocat și, potrivit unor surse judiciare, a participat la noi acte de procedură în legătură cu sechestrul asigurător în dosarul de mare corupție în care a fost inculpat de către procurorii DNA.

Mai precis, spun sursele citate, Tărcieanu ar fi prezentat procurorilor DNA bunurile mobile si imobile prin care poate asigura sechestrul impus de procurorii anticorupție în legătură cu acuzația ce i se aduce, respectiv că ar fi primit 800.000 de dolari drept mită pentru a-și îndeplini atribuțiile legale în legătură cu continuarea contractului Microsoft.

Primul drum pe calea lungă a inculpării...

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, a sosit, vineri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, după ce președintele Klaus Iohannis a dat undă verde declanșării urmăririi penale pe numele acestuia în cazul pretinsei primiri a unei presupuse mite de 800.000 de dolari, legat de contractul Microsoft.

Citește și: Tăriceanu este CU UN PAS mai aproape de CERCETAREA PENALĂ pentru LUARE DE MITĂ - Ajunge la mâna lui Iohannis după SALVAREA din Senat

Surse judiciare spuneau atunci că pe numele lui Tăriceanu a fost emisă citația iar acesta ar trebui să se prezinte vineri la sediul Direcției pentru a fi informat oficial în legătură cu acuzațiile și eventual pentru alte proceduri de anchetă.

Recent un alt fost ministru liberal a intrat în colimatorul DNA, fostul ministru al Mediului din partea PNL, Costel Alexe, pentru fapte de luare de mită și instigare la delapidare, în legătură cu presupusa primire a 22 de tone de tablă.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Citește și: Dragnea ia primul contact cu procurorii DNA în 2021 - A fost adus de la penitenciar pentru audieri în dosarul vizitei în SUA

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Salvarea din Senat

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

Citește și: BREAKING Purtatul măștii RĂMÂNE OBLIGATORIU la Constanța - Instanța supremă RESPINGE DEFINITIV acțiunea avocatei ION și răstoarnă decizia CAB

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).

Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Reacție

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a venit luni cu precizări după ce DNA cere urmărirea sa penală pentru luare de mită.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță că s-a definitivat LISTA BOLILOR CRONICE pentru etapa a II-a de vaccinare anti-coronavirus

  • Potrivit DNA, solicitarea are în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că persoana pentru care se cere efectuarea urmăririi penale ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 - 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă.

„Având în vedere solicitarea DNA adresată Președintelui României pentru începerea urmăririi penale împotriva mea, doresc să fac următoarele precizări:

1) în legătură cu „reîncălzirea” dosarului Microsoft, precizez că Guvernul pe care l-am condus NU a făcut NICIO PLATĂ către Microsoft sau firmele distribuitoare de licențe Microsoft. În condițiile în care nu s-a făcut NICIO PLATĂ, o acuzație de luare de mită mi se pare aberantă;

2) în perioada în care am condus Guvernul României nu am făcut decât să intrăm în legalitate cu privire la folosirea de către instituțiile publice din România a licențelor Microsoft, respectiv am procedat la inventarierea numărului de licențe care erau folosite în România de acestea și punerea lor în acord cu contractul semnat de Guvernul României în anul 2004, când nu eram prim-ministru. Cele 4 Hotărâri de Guvern care au vizat acest contract au urmărit doar crearea cadrului legal necesar. Intrarea în legalitate nu poate să fie socotită ca o favoare făcută firmei Microsoft;

3) una dintre cele 4 Hotărâri de Guvern a avut ca scop punerea în legalitate inclusiv a licențelor folosite în domeniul justiției, motiv pentru care a fost avizată chiar de către Procurorul General al României de la acea dată, adică de către dna Laura Codruța Kovesi;

Interpretez această redeschidere a dosarului ca o dorință de răzbunare a președintelui Iohannis și de înlăturare totală de pe scena politică românească a singurului opozant pe care domnia sa îl are. Mandatul al doilea al lui Klaus Iohannis începe să semene din ce în ce mai mult cu al doilea mandat al lui Traian Băsescu, mandat dominat de abuzurile pe care le știm cu toții. Este clar că președintele Iohannis merge pe același drum de politizare a justiției, de înlăturare prin intermediul procurorilor DNA a opozanților, dorindu-și cu ardoare să fie singurul dictator dintr-o țară europeană în secolul XXI.

Nu mă împotrivesc procesului de justiție și nu aș avea cum, dar nici nu pot să fiu, prin tăcere, complicele revenirii justiției în câmpul „tactic” și politic. Așa că, până când un judecător din România va hotărî definitiv și irevocabil că sunt vinovat de vreo faptă penală, o să mă lupt în continuare cu toți cei care vor să repună pe picioare sistemul nășit de Băsescu”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu.

Arată cu degetul spre alții

„Sunt acuzat de obținerea unor foloase indirect de mită, dar ceea ce vreau să precizez este că acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate și aberante, și anume că, în perioada în care am condus Guvernul României, Guvernul a emis o serie de HG-uri care să favorizeze o anumită companie.

Prim-ministrul nu dă așa din pixul lui HG-uri cum își imaginează unii, ele parcurg o întreagă procedură administrativă, sunt avizate din punct de vedere legal și de aici toată construcția care a fost făcută de procurori pe o bază, așa cum v-am spus, falsă.

Am cerut timp necesar pentru studierea probele suplimentare pe care procurorii au spus că le-au depus la dosar și în continuare voi urma procedurile prevăzute în cadrul procesului”, a spus Tăriceanu, la ieșirea de la DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.