Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE ICCJ a intervenit și a stopat extrădarea unui condamnat în Ucraina - În plin război procurorul ceruse `expedierea` bărbatului în mijlocul bombardamentelor

judecator justitie

Instanța supremă a intervenit la timp și a oprit, în plin război, executarea unei decizii a Curții de Apel Iași prin care, cu o zi înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina, a stabilit extrădarea unui contrabandist condamnat definitiv în acest stat.

Concret, instanța supremă a desființat recent decizia Curții de Apel Iași dată în 23 februarie, prin care se stabilea extrădarea lui bărbatului, în Mohyliv-Podilskyi, regiunea Vinnytsia, Ucraina.

„Admite contestaţia formulată de persoana extrădată (persoană cu cetăţenie moldovenească, fiul lui ... împotriva sentinţei penale nr.20/FCJI din data de 23 februarie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia penală şi pentru cauze cu minori – Cooperare juridică internaţională.

Desființează, în parte, sentinţa penală contestată şi, în rejudecare:

În temeiul art.58 alin. (2) lit.c) din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, dispune amânarea predării persoanei extrădate Cebotaru Sergiu până la data încetării împrejurării speciale care a determinat amânarea (starea de război declarată în Ucraina), dar nu mai mult de 3 luni de la data pronunţării prezentei hotărâri.

Dispune arestarea persoanei extrădate Cebotaru Sergiu în vederea predării pe o perioada de 30 zile de la data încetării motivelor care au justificat amânarea predării.

Dispune emiterea mandatului de arestare în vederea predării pe numele persoanei extrădate Cebotaru Sergiu, mandat de arestare care va fi pus în executare la data încetării motivelor ce au stat la baza amânării predării.

Revocă măsura arestării în vederea predării luată prin sentinţa penală contestată şi dispune punerea de îndată în libertate a persoanei extrădate Cebotaru Sergiu de sub puterea mandatului de arestare nr. 1/E/2022 din data de 23.02.2022 emis de Curtea de Apel Iaşi – Secţia penală şi pentru cauze cu minori - Cooperare juridică internaţională, în dosarul nr.60/45/2022, dacă nu este reţinută, arestată sau deţinută în altă cauză.

Constată că persoana extrădată a fost reţinută pentru 24 de ore prin ordonanţa nr. 2/2022 din 26.01.2022 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu începere de la 26.01.2022, ora 1320, şi până la 27.01.2022, ora 1320, arestată provizoriu de la 27.01.2022 la 10.02.2022 şi arestată în vederea predării de la 23.02.2022 la zi.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei contestate care nu contravin prezentei. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentei contestaţii rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul persoana extradată, în cuantum de 260 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, au notat judecătorii instanței supreme în decizia salvatoare.

„Delirul„ procurorului...

Surse judiciare afirmă pentru STIRIPESURSE că procurorul care a participat la ședința de la instanța supremă ar fi cerut judecătorilor să respingă acțiunea bărbatului care cerea să nu fie trimis într-o țară atacată masiv de armata rusă.

Sursele invocate relatează cu aproximație dezbaterile din sală și arată că avocatul celui pentru care s-a cerut extrădarea a arătat instanței că regiunea în care acesta ar trebui încarcerat ar fi sub tirul bombardamentelor.

Procurorul ar fi replicat acestor afirmații că „nu avem dovezi în acest sens”, context în care ar fi insistat în validarea deciziei CA Iași, și extrădarea bărbatului moldovean.

Intervenția instanței

„Domnule procuror, nu știu ce faceți dumneavoastră, dar noi ne mai uităm la tv, iar orașul despre care spuneți că nu aveți dovezi că se află în stare de război, se numără printre cele în care aeroporturile au fost distruse chiar din primele zile”, ar fi replicat tăios completul de judecată de la ICCJ.

Ulterior instanța a admis acțiunea bărbatului și a stabilit, definitiv ca procedura extrădării să fie suspendată în cazul său iar arestarea preventivă revocată.

În 23 februarie, cu o zi de primele bombardamente lansate de armata rusească asupra Ucrainei, CA Iași a stabilit „că sunt întrunite condiţiile extrădării numitului ...”

”În temeiul art. 52 alin.3 din Legea nr. 302/2004, admite cererea de extrădare din 28.01.2022, formulată de Judecătoria Mohyliv-Podilskyi, regiunea Vinnytsia, Ucraina.

Dispune extrădarea şi predarea către autorităţile din Ucraina, cu respectarea regulii specialităţii, a numitului ..., în vederea executării unei pedepse de 5 ani închisoare aplicate prin sentinţa nr. 138/936/15-k din 14.04.2015 a Judecătoriei Mohyliv-Podilskyi, regiunea Vinnytsia pentru comiterea infracţiunii de contrabandă, prevăzute de art. 201 alin.1 din Codul penal al Ucrainei, executare dispusă prin sentinţa nr. 138/936/15-k din 25.08.2016 pronunţată de Judecătoria Mohyliv-Podilskyi, regiunea Vinnytsia, în dosarul nr. 1-in/138/1/16.

Constată că persoana extrădabilă a fost reţinută pentru 24 de ore prin ordonanţa nr. 2/2022 din 26.01.2022, a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu începere de la 26.01.2022, ora 1320 şi până la 27.01.2022, ora 1320 şi arestată provizoriu de la 27.01.2022 la 10.02.2022.

În baza art. 43 alin.6 din Legea nr. 302/2004, dispune arestarea, în vederea predării, a numitului ...., până la predarea acestuia, conform art. 57 din Legea nr.302/2004, constatând încetată măsura controlului judiciar.

Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. În baza art. 275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate în cauză rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţii şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 23.02.2022”, se mai arată în minuta deciziei de la CA Iași.

Bombardamente în Vinnytsia - ratate de magistratul de la parchet

Regiunea în care procurorul de ședință a insistat să fie trimis bărbatul condamnat pentru contrabandă în anul 2016 se numește Vinnytsia iar în aceste locuri armata rusă a bombardat masiv aeroportul local.

Despre bombardamentul agresiv din regiune a vorbit și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în anunțul său explicând că aeroportul regional a fost devastat de opt rachete lansate de armata rusă.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.