Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse - Introducerea salariului minim european generează tensiuni în coaliție

salariul minim european

Premierul Marcel Ciolacu și cei de la PSD și-au asumat introducerea salariului minim până la finalul anului 2024. Au existat voci din mediul politic care au cerut ca salariul minim european să fie introdus de la 1 iulie 2024, atunci când va crește și salariul minim pe economie la 3700 de lei.

Conform surselor noastre, în coaliție s-a discutat despre salariul minim european, dar nici nu se pune problema să fie adoptat de la 1 iulie. De la 1 iulie va fi doar creșterea salariului minim pe economie.

Cei de la PNL au transmis în cadrul discuțiilor din coaliție că o creștere bruscă a salariului minim ar pune o presiune uriașă asupra mediului de afaceri și ar exista un risc foarte mare.

Ce înseamnă salariul minim și cu cât vor crește salariile

Această inițiativă reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european care prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei. Dacă ar fi să ne raportăm la situația de astăzi, salariul minim european din România ar fi de 3783 de lei.

După 1 ianuarie 2025, salariul mediu pe economie va mai crește și având în vedere că salariul minim european este corelat cu acesta, asta va duce automat și la creșterea salariului mimin european.

Românii care vor câștiga cel mai mult

O altă regulă importantă a salariului minim european îi va viza pe angajații care au o vechime de cel puțin 24 de luni. De la 1 ianuarie 2024 angajatorii sunt obligați să le ofere salarii peste pragul minim, iar implementarea salariului minim european va crește valoarea de la care se pleacă în calcularea noilor venituri.

Salariul minim european va constitui un beneficiu important pentru cei care activează în mediul privat, acolo unde, există cel mai mare număr de angajaţi încadraţi cu acest nivel minim de salarizare. Ponderea beneficiarilor salariului minim reprezintă o treime din totalul angajaților la privat, cu variații anuale minore.

Un efect imediat al creșterii salariului minim îl reprezintă asigurarea unor salarii mai bune încă din prima zi de muncă, chiar și pentru cei fără nicio calificare. Iar acest lucru duce la faptul că viitorii pensionari nu se vor mai confrunta cu perspectiva unor sume derizorii atunci când vor ieși de pe piața muncii.

Detaliile ministrului Muncii despre salariul minim european

Simona Bucura Oprescu a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.