Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Jocuri de culise la referendum: PSD și ALDE au ales tactici diferite

dragnea tariceanu

Liderii filialelor ALDE își instruiesc membrii și simpatizanții de partid să boicoteze masiv referendumul din 26 mai, în timp ce social-democrații fac noncombat și păstrează rezerve publice din motive tactice.

În mai multe filiale județene ALDE s-a organizat o sesiune de instruire a echipelor de campanie pentru referendum, spun surse din partid. Solicitarea expresă a ALDE este de a boicota consultarea populară inițiată de președintele Klaus Iohannis.

Simpatizanții partidului sunt îndemnați ca în secțiile de vot să semneze exclusiv pe lista pentru alegerile europarlamentare și să nu facă greșeala să semneze toate listele pentru că apoi vor primi toate cele trei buletine de vot (un buletin pentru europarlamentare și două buletine pentru referendum).

Membrilor ALDE li s-a explicat că odată ce au semnat pe listele pentru referendum, primesc automat buletinele de vot și nu mai au posibilitatea să se răzgândească, astfel că vor fi contorizați la cvorum.

La nivel oficial, ALDE a anunțat că își îndeamnă simpatizanții să nu participe la referendum și și-a asumat public boicotul.

În tabăra PSD, tactica e diferită.

Social-democrații evită să iasă în spațiul public cu declarații anti-referendum pentru a evita apariția unor interpretări că social-democrații îi apără pe corupți. În PSD se consideră că opoziția abia așteaptă ca social-democrații să facă o asemenea greșeală tactică.

Pe de altă parte, și PSD și ALDE consideră că referendumul este o unealtă a lui Klaus Iohannis cu două capete: să scoată la vot electorat care de obicei nu se prezintă la urne și care ar vota mai degraba cu PNL și USR-PLUS, iar pe de altă parte să intre în campanie timpurie pentru un al doilea mandat de președinte, astfel că partidele de la guvernare nu vor să-i facă jocul șefului statului.

În PSD, mai mulți lideri de filiale s-au exprimat la ședințele interne de campanie că ei nu vor merge la referendum dar nu le-au cerut expres membrilor de partid să boicoteze, spun surse din partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.