Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Negocieri la sânge în PSD: trei ministere unde se joacă la rupere în formarea Guvernului Dăncilă

negocieri

Liderii PSD se vor reuni, astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Executiv, unde vor valida componența noului Guvern, condus de Viorica Dăncilă. Dacă în rest lucrurile au negociate, au mai rămas trei ministere unde se duce o bătălie foarte dură.

CONSULTAȚI AICI LISTA MINIȘTRILOR OBȚINUTĂ DE STIRIPESURSE

Primul minster unde se duce o bătălie dură în interiorul PSD este Ministerul Educației. Aici, actualul titular Liviu Pop ar fi fost ieșit din cărți, dar se pare că negocieri de ultimă oră l-ar fi readus în grațiile liderilor PSD. Pentru acest portofoliu se luptă și Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației. Cel mai probabil lucrurile se vor tranșa în ședința Comitetului Executiv, acolo unde Ecaterina Andronescu va căuta sprijinul organizației PSD București.

Un al doilea minister unde se duce o bătălie foarte dură este Ministerul Sănătății. Crizele și scandalurile din ultima perioadă l-au erodat pe actualul ministru, Florian Bodog, iar pe turnantă vine Rodica Nassar, liderul PSD Sector 2 și secretar de stat în Ministerul Sănătății. Și această bătălie va fi tranșată în Comitetul Executiv, iar Rodica Nassar va căuta sprijinul organizației PSD București.

Un portofoliu cheie în anul 2018 va fi cel al Fondurilor Europene. În ciuda faptului că a fost de multe ori pe poziții radical diferite față de Liviu Dragnea și față de Guvern, Eugen Teodorovici ar putea fi cooptat în echipa guvernamentală pentru că a demonstrat în trecut să poate performa în acest domeniu. Anul 2018 este cel în care România se pregătește de preluarea șefiei Consiliului European, iar atragerea de fonduri europene va fi esențială.

Surse din PSD susțin că actualul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, este pe făraș, iar în locul său va fi numit George Ivașcu. Ministerul Culturii este foarte important pentru că în 2018 România este în Anul Centenarului, iar acest Minister va trebui să organizeze cea mai mare parte a evenimentelor.

O revenire spectaculoasă în Guvern ar putea fi cea a Rovanei Plumb, care ar putea prelua funcția de vicepremier fără portofoliu, în locul lui Marcel Ciolacu.

La Transporturi situația este complicată. Liviu Dragnea l-ar vrea mazilit pe Felix Stroe, cel care a jucat în tabăra Tudose la recenta criză politică. Aici există două opțiuni: fie revine fostul ministru Răzvan Cuc, fie portofoliul va fi preluat de senatorul PSD, Sorin Bota. De notat că Maramureșul ar dori doi miniștri, ceea ce nu va fi acceptat de către restul filialelor PSD. Așadar, Maramureșul va obține fie Ministerul Educației, fie Ministerul Transporturilor.

Până în acest punct al negocierilor există câteva certitudini, iar greii din Guvern își vor duce mandatul mai departe. Astfel, Petre Daea (Agricultură), Lia Olguța Vasilescu (Muncă), Paul Stănescu (Dezvoltare), Mihai Fifor (Apărare), Carmen Dan (Interne), Victor Negrescu (Afaceri Europene) și Ilan Laufer (Mediul de Afaceri).

Miniștrii ALDE își vor păstra portofoliile, inclusiv Grațiela Gabrilescu (Mediu), în ciuda unui conflict recent cu Tăriceanu. Astfel, Teodor Meleșcanu (Externe), Toma Petcu (Energie) și Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul) se vor regăsi și în Cabinetul Dăncilă. ALDE a insistat pentru menținerea lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției, deși acesta este neafiliat politic și ocupă un loc al PSD în Guvern fiind susținut de filiala PSD Iași.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.