Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Pilotul avionului ucrainean va da `testul` serviciilor de contraspionaj iar aparatul de zbor ar putea staționa în România până la finalul ostilităților

wbdg.org/
camera de audiere

Surse judiciare și militare, confirmă pentru STIRIPESURSE că una dintre primele măsuri ce vor fi avute în vedere privind prezența pilotului ucrainean pe teren românesc, sunt cele de audiere a acestuia, într-o procedură clasificată, denumită generic „debrifare”, pentru a se lămuri în cel mai precis mod contextul și intențiile acestuia.

Mai precis, explică sursele precizate, la acest moment România „găzduiește” forță militară străină, respectiv alta decât cea a NATO, o forță militară aflată deja în conflict cu un alt stat non-NATO.

În acest context, spun sursele citate, pe de-o parte România nu poate oferi sprijin direct pilotului aeronavei militare și nici nu ar putea permite plecarea acesteia în condiții de siguranță, pentru că s-ar putea interpreta, prin prisma tratatelor internaționale, că a oferit suport logistic și tehnic unui stat non-NATO aflat în război cu un alt stat din afara Alianței.

Ipoteze și scenarii...

În altă ordine de idei, referitor la modalitatea în care avionul putea ajunge la granița României, sursele invocate precizează că într-un astfel de caz se analizează mai multe ipoteze și potențiale scenarii.

Unul dintre scenarii este demn de filmele de spionaj și vizează posibilitatea ca soldatul ucrainean, să fie de factură pro-rusă, și în mod paralel, să testeze vigilența și timpii de reacție a structurilor armatei române, informații pe care ulterior să le comunice.

Deși există posibilitatea, sursele invocate spun că această versiune este foarte puțin probabilă în acest caz, dar explică faptul că potrivit tratatelor internaționale și a procedurilor, cel mai probabil că aeronava militară ucraineană va staționa pe teritoriul României până la oficializarea încheierii conflictului existent între Rusia și Ucraina.

În plus, atrag atenția sursele menționate, pilotul ucrainean ar putea fi interogat de către ofițeri MApN, SRI, DGIA, la aceste audieri putând să participe inclusiv specialiști de securitate ai NATO.

Context

Un avion militar din Ucraina a aterizat pe aeroportul din Bacău. Se pare că acesta avea probleme generate de lipsa de combustibil.

De asemenea, un alt avion ucrainean a cerut să aterizeze pe aeroportul din Cluj. Deocamdată nu se știe ce probleme are.

Avioanele au fost detectate de către Poliția de Frontieră din România, la ora 6.18.

”Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional.

Cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc.

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situaţii.

Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp.”, arată un comunicat al Ministerul Apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.