Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Planul 'B' în PNL dacă pică alegerea primarilor în două tururi

racolari

În PNL a început să circule o variantă  de 'rezervă' pentru situația în care legea alegerilor locale nu se va schimba și primarii vor fi aleși mai departe într-un singur tur.

Planul 'B' în PNL dacă nu se trece la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este să-i atragă în partid pe foștii primari PNL care au trecut în ultimii ani la PSD, peste 100 de edili fiind în această situație, au spus surse din partid pentru STIRIPESURSE.RO. De asemenea, liberalii iau în calcul să deschidă ușile partidului și pentru primari PSD pe care îi tentează să treacă la guvernare.

Sursele citate mai spun că în partid există și o mică rezistență la trecerea primarilor în două tururi, fiind primari PNL care consideră că au asigurat încă un mandat pe actuala legislație. În plus, spun surse liberale, în anumite zone alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în special în regiunile dominate de PNL, ar aduce mai multe probleme decât avantaje pentru că apar complicații generate de negocierile care trebuie purtate pentru turul 2 cu USR, PMP, ALDE.

PMP și USR-PLUS au semnat cu liberalii un acord politic în care guvernul Ludovic Orban se angajează să facă tot ce este posibil pentru trecerea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Un argument invocat este că alegerea în două tururi va oferi primarilor o legitimitate mai mare pentru că vor avea mai multe voturi în spate și nu vor mai exista situații în care un primar să fie ales cu 25-30% din voturile celor care se prezintă la urne, ci cu peste 50%. În același timp, s-a calculat politic că actuala configurație oferă mai multe șanse PSD-ului să-și păstreze prima poziție.

În Parlament, lucrurile trenează și Guvernul Orban ia în calcul să-și asume răspunderea în Parlament pentru modificarea legislației astfel încât primarii să fie aleși în două tururi la scrutinul din 2020.

PSD și UDMR au anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură dacă Guvernul schimbă legislația electorală.

Citește și: Fierbere mare la Interne: mesaj pe WhatsApp, trimis de Dumitru Coarnă, îndeamnă polițiștii să se pensioneze urgent .

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.