Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse | Premierul Ciucă nu vrea renegocierea PNRR - Soluții pentru plafonul impus pensiilor

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

Premierul Nicoale Ciucă nu este de acord cu renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, potrivit unor surse guvernamentale. Orice modificare durează luni de zile pentru verificare și aprobare, ceea ce ar genera o serie de alte probleme.

Problema renegocierii PNRR s-a pus în principal în privința plafonului de 9,4% din PIB impus pensiilor. Guvernul a cerut Comisiei Europene înlocuirea procentului de 9,4% cu un indicator de disciplină financiară. În această schemă ar putea intra creșterea vârstei de pensionare pentru toți angajații, imposibilitatea ca pensia să depășească salariul în plată.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut miercuri Ursulei von der Leyen ajustarea unor jaloane legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Executivul nu a oferit detalii despre ce „alt mecanism de referință” ar putea lua locul plafonului de 9,8% din PIB - cheltuieli totale cu pensiile, jalon prevăzut în PNRR.

​Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirma zilele trecute că procentul de 9,4% din PIB referitor la pensii va fi scos din PNRR. El a comentat că, din punctul lui de vedere este „o măsură antiromânească” o astfel de prevedere care „condamna la sărăcie seniorii României”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.