Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUSȚINERE NEAȘTEPTATĂ pentru Liviu Dragnea, din opoziție: ÎCCJ va trebui să țină cont de decizia CCR. Nu văd cu ce îl va afecta pe Dragnea

Inquam Photos / George Călin
Inquam Liviu Dragnea

Susținere neașteptată pentru liderul PSD Liviu Dragnea în plin scandal privind decizia CCR pe completele de cinci judecători, care, susțin unii, ar putea influența sentința lui Liviu Dragnea din dosarul DGASPC Teleorman.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, după ce CCR a admis că ICCJ va trebui să schimbe, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de cinci judecători, că nu există consecințe pentru dosarul lui Liviu Dragnea, deoarece el a fost judecat de un complet de trei judecători.

„E o decizie care constată că există acest conflict juridic de natură constituțională. În mod normal Curtea constată că sunt nelegal constituite completurile de cinci judecători de la ICCJ. Evident că ICCJ va trebui să țină cont de decizia CCR și să opereze modificările în completurile de cinci, adică să tragă la sorți din nou completurile de cinci judecători. Punctual, la dosarul domnului Dragnea, nu văd cu ce îl afectează, că presupun că va fi următoarea dilemă a comentatorilor politici din România. Nu văd ce consecințe ar putea să aibă, pentru că domnia sa a fost condamnat în primă instanță de un complet de trei judecători. Acum se judecă la completul de cinci judecători și cel mult i se poate trage la sorți un alt complet care să îi judece speța în apel. Nu aș politiza această problemă deloc”, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul PNL Alina Gorghiu, membru în Comisia juridică din Senat.

Curtea Constituțională a României anunță că Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenței unui conflict juridic de natură constituționnală între Parlament și ÎCCJ.

În urma sesizării făcute de Guvern cu privire la existența unui conflict între Parlament și ICCJ privind constituirea completurilor de 5 judecători, CCR a decis cu majoritate de voturi:

-A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

-Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Citește și: Acuzație NĂUCITOARE: Dragnea și PSD au ascuns faptul că au plătit datoria externă din fonduri europene .

Controversele au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

La Înalta Curte, Colegiul de conducere a decis să se aplice doar de la 1 ianuarie 2018, în timp ce Guvernul susține că nu este respectat forul legislativ și deciziile acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.