Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suspectul nr.1 în atentatul din centrul Parisului le-a spus polițiștilor că a acţionat pentru este 'rasist'

atac armat paris

Pensionarul francez suspectat că a ucis trei kurzi şi a rănit alte trei persoane în apropierea unui centru cultural kurd din Paris vineri a spus, în cursul arestării sale, că a acţionat pentru că este 'rasist', transmite AFP, conform Agerpres.

Suspectul, un fost conductor de tren de naţionalitate franceză, a făcut uz de arma sa de mai multe ori vineri, cu puţin înaintea prânzului, pe strada Enghien din centrul capitalei, într-un cartier comercial animat şi frecventat de comunitatea kurdă.

Neutralizat de câteva persoane înainte de intervenţia poliţiei, bărbatul a spus în cursul arestării sale că a acţionat pentru că este 'rasist', a relatat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Lângă suspect, care a fost rănit uşor la faţă, a fost găsită 'o valiză' în care se aflau 'două sau trei încărcătoare, o cutie de cartuşe calibrul 45 cu cel puţin 25 cartuşe în interior', a adăugat sursa. Arma folosită a fost un 'Colt 45 din 1911' al armatei americane, 'cu aspect uzat'.

Trei persoane - o femeie şi doi bărbaţi - au fost ucise, un bărbat a fost rănit grav şi alţi doi mai puţin grav, conform celui mai recent bilanţ.

Emoţia a cuprins comunitatea kurdă din cartier şi au izbucnit incidente cu forţele de ordine vineri.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat un 'atac odios' căruia 'kurzii din Franţa i-au fost ţinta'.

La cererea sa, prefectul de poliţie din Paris îi va primi sâmbătă pe responsabilii comunităţii kurde, care au anunţat, de altfel, o manifestaţie la mijlocul zilei.

Suspectul a fost plasat în arest şi poliţia judiciară a deschis o anchetă pentru asasinat, tentativă de asasinat, violenţe voluntare cu arma şi încălcarea legislaţiei privind armele.

Pista unui atentat terorist a fost îndepărtată în acest stadiu al anchetei, a precizat vineri procurorul Parisului, Laure Beccuau.

Bărbatul 'a dorit să atace străini' şi, 'din câte se pare, a acţionat singur', a spus ministrul de interne Gérald Darmanin vineri, la faţa locului. 'Nu este sigur că a vrut să asasineze aceste persoane (...) că a vizat în mod specific kurzi', a subliniat el, în timp ce în comunitatea kurdă au apărut zvonuri despre un atac 'politic'.

Suspectul era inculpat din decembrie 2021 pentru violenţă cu arma, cu premeditare şi caracter rasist, pentru fapte comise pe 8 decembrie 2021. El este suspectat că a rănit cu arma albă migranţi într-o tabără din Paris şi le-a tăiat corturile, a relatat la acel moment o sursă din poliţie.

După un an de detenţie provizorie, el a fost eliberat pe 12 decembrie, conform legii, şi plasat sub control judiciar, a indicat procurorul Parisului.

El a mai fost condamnat în 2017 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru posesie ilegală de arme şi, în iunie 2022, la 12 luni de detenţie pentru violenţe cu arma comise în 2016, condamnare împotriva căreia a făcut recurs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.