Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suspendații Eugen Simion şi Nicolae Breban denunţă 'stalinismul' din Uniunea Scriitorilor

eugen simion

Uniunea Scriitorilor din România (USR) este măcinată de scandaluri şi împărţită între două facţiuni care îşi dispută conducerea. După ce s-a ales o conducere alternativă, echipa lui Manolescu este acuzată de practici staliniste. Doi dintre cei care lansază acuzaţiile sunt Eugen Simion şi Nicolae Breban. În ciuda prestigiului de care se bucură, cei doi au fost executaţi sumar şi suspendaţi din USR.

Academicianul Eugen Simion, suspendat din USR deoarece nu şi-a plătit cotizaţia, arată cu degetul înspre actuala conducere a instituţiei. „Întrebaţi-l pe Manolescu, prietenul meu, că el a făcut chestia asta. De obicei îl întrebi pe om, îi dai un telefon… Nimeni nu m-a anunţat şi nu m-a invitat vreodată la Uniunea Scriitorilor. Manolescu a scris pe undeva că m-a căutat secretara lui. Nici vorbă! Dar vreau să vă asigur că n-o să mă sinucid din cauza asta! Am răbdare”, a declarat, pentru „ring”, reputatul intelectual.

Vezi şi: PROTEST împotriva ilegalităților din Uniunea Scriitorilor din România

Întrebat ce părere are despre cei care susţin reformarea USR, Eugen Simion a adăugat: „Dacă nişte oameni ridică anumite obiecţii, nu trebuie să-i excluzi. Am auzit că deja au fost eliminaţi pentru ce fac. Aşa ceva nu e democratic şi nu s-a întâmplat niciodată într-o instituţie democratică, mai ales într-o instituţie de creatori. Trebuie să stai de vorbă cu ei, să încerci să înţelegi despre ce este vorba. Chestiunea asta, să faci o comisie de monitorizare şi de excludere, miroase a stalinism din anii ’50”.

Un alt suspendat din USR este scriitorul Nicolae Breban, care regretă că instituţia şi-a cam pierdut, pe parcurs, adevărata menire. „Sunt metodele astea dictatoriale ale lui Manolescu... L-a dat afară şi pe Eugen Simion, a dat afară mai multă lume. Am văzut că există un grup care doreşte o schimbare. Să vedem ce se va întâmpla. Nu ştiu dacă Manolescu poate fi înlăturat pe cale democratică, sper că da. Eu regret că, de câţiva ani, uniunea nu se implică mai mult în viaţa naţională. Au fost atacuri la adresa învăţământului, a literaturii. Or, Uniunea Scriitorilor stă deoparte şi are mai mult aerul unui sindicat”, a declarat romancierul pentru „ring”.

Vezi şi: Circ cu scriitori: Nicolae Manolescu zice că i-a exclus pe cei care-l contestau

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.