Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circ cu scriitori: Nicolae Manolescu zice că i-a exclus pe cei care-l contestau

nicolae manolescu

Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) decis, luni, excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei "conduceri a USR", respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perța, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.

Potrivit USR, "Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere a constatat încălcarea de către un număr de membri ai Uniunii Scriitorilor din România a art. 16 și următoarele din cap. 5 din Statutul USR, în sensul că au convocat nestatutar o Adunare Generală Extraordinară și au organizat, la data de 19 martie, o Adunare Generală Extraordinară nestatutară, nedesfășurată prin adunările generale ale Filialelor, în care s-au votat nestatutar noi organe de conducere".

Citește și: Scriitorii se întrec în scandaluri: Anunțul noului președinte al USR

Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv și nelegal sigla USR, uzurpându-se calitățile oficiale ale persoanelor alese legal și statutar în funcțiile de conducere și creându-se astfel prejudicii de imagine grave Uniunii, în aceste condiții Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere propunând Consiliului USR excluderea scriitorilor amintiți, adaugă sursa citată.

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a afirmat luni că la USR "nu se întâmplă nimic rău", "totul e transparent".

Mesajul pe care l-am spus astăzi Consiliului și i-am rugat pe membri să îl ducă mai departe este că la Uniunea Scriitorilor nu se întâmplă nimic rău. Uniunea Scriitorilor este într-o situație financiară în fine stabilă după trei — patru ani foarte dificili. Nu are datorii. Lucrurile merg, funcționează. Ne vedem absolut de fiecare dată când cere statutul în Consiliu, în Comitet Director. Suntem zi de zi aici. Totul e transparent. (...) Azi s-a pus pe tablă situația bugetului. Cu desene, ca pentru proști. Până la ultimul ban. Se vede foarte clar în ce condiții financiare ne-am descurcat până acum", a declarat, pentru AGERPRES, Nicolae Manolescu, la finalul ședinței Consiliului Național al USR.

Citește și: Scandal monstru la Uniunea Scriitorilor: Se anunţă excluderi masive după noile alegeri

El este de părere că la originea acțiunilor unor membri ai USR stă "ambiția și frustrarea lui Dan Mircea Cipariu, care a văzut că nu se poate alege pe cale normală și a venit s-o ia prin păpușoi".

"Ne-a dat în judecată... A intervenit în procesul altuia... Presiuni... După care, dac-o țin tot așa, nu mai are niciun rost să vină să conducă Uniunea, că nu va mai fi niciun ban, că-i dăm toți pe avocați. Fără glumă. În loc să plătim lefuri, dăm bani pe avocați. În fiecare zi apare câte un alt proces. (...) Ei prelungesc artificial unele procese iritând instanțele de judecată prin amânările cerute. Procesul principal în care au cerut invalidarea statutului și deci anularea alegerilor îl pierd, cu siguranță. Au făcut tot felul de manevre, au recuzat completul de judecată. N-au reușit-o nici pe aia. Deci au făcut tot ce-au putut, uneori împotriva lor. Ei nici nu știu ce spun. Au dat niște exemple în care folosesc nu numai un limbaj ordinar, dar și unul neadecvat. Este o vraiște. (...) S-au ales în conducere. Ei între ei, acolo. Totul este de-un caraghioslâc imens. (...) Când, de fapt, la Uniunea Scriitorilor lucrurile stau ca lumea", a arătat Manolescu.

Detalii aici: Uniunea Scriitorilor şi-a ales un nou preşedinte: Cine e noul şef al intelectualilor

Comentând decizia Consiliului USR de excludere din Uniune a membrilor auto-declaratei "conduceri a USR", Nicolae Manolescu a spus că vor fi excluși toți cei care au participat la adunarea extraordinară de constituire. "Nu-i știm încă pe toți, pentru că, la un moment dat, dacă ei își mențin adeziunea, chiar dacă nu au intrat în organele de conducere, vor fi și ei excluși. Nu poți face parte dintr-un grup care vrea să te dizolve și să îți ia locul. (...) Începând cu convocarea, continuând cu adunarea și terminând cu alegerile, totul se face prin încălcarea statutului", a precizat președintele USR.

Totodată, el a susținut că mass-media ar prezenta deformat situația din Uniune. "Și, dincolo de toate astea, mai este modul absolut inadmisibil în care toate astea trec în presa noastră de toate zilele. Nu se poate să prezinți situația ca și când Uniunea Scriitorilor dă afară membri punându-le pumnul în gură, pentru că Uniunii nu-i place ce spun ei. Nu e vorba de niciun război al Uniunii Scriitorilor cu nimeni. E și caraghios: 2500 de oameni, câți reprezintă Uniunea, se bat cu 0,8%. Nu se poate. Dar așa apar lucrurile în presă. (...) Și atunci opinia publică înțelege că ceva nu e în regulă la Uniunea Scriitorilor", a mai spus el.

Citește și: Manolescu a murit de demult, trebuie doar îngropat!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.