Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suspendare: A fi sau a nu fi

aktual24.ro
iohannis suparat

Decizia lui Iohannis privind respingerea propunerii PSD pentru postul de premier a născut reacții nervoase în rândul social-democraților. După câteva ore de la declarația de presă susținută de președintele României, Liviu Dragnea a ieșit la declarații, dând un mesaj ambiguu. A vorbit despre responsabilitate, dar și despre suspendare. Concluzia clară a fost că se va face o comisie în interiorul PSD și azi forul politic decizional ne va prezenta concluziile sale.

PSD este prins între imaginea partidului care cedează în fața lui Iohannis și susținerea unui cetățean de origine turcă, căsătorită cu un sirian cu legături dubioase. Este foarte greu să explic public de ce  alegi calea extremă a unei suspendări, când poți să desemnezi o altă persoană pentru postul de premier.

Ce decizie ar putea lua PSD azi? Ar putea decide o suspendare a președintelui? Ar avea PSD de câștigat sau de pierdut? Încercăm să inventariem mai jos argumentele din punct de vedere politic.

1) Acțiunea de suspendare presupune ca la nivel politic, PSD să demonstreze că Iohannis a încălcat Constituția. Nu intrăm într-o analiză a textelor constituționale, ci încercăm să vedem dacă mesajele politice pe care ar putea să le ofere social-democrații ar convinge opinia publică de justețea demersului lor.

PSD ar putea spune că Iohannis a încălcat Constituția refuzând să numească premierul propus. Până aici este ok, dar și social-democrații știu că la baza partidului, numele doamnei Shhaideh a produs o nemulțumire. Obiectiv privind lucrurile, electoratul de dreapta este mai tolerant la o astfel de numire, decât electoratul PSD. Propunerea lui Shhaideh a fost o palmă dată de Dragnea electoratului PSD, mai ales după tipul de campanie cu accente naționaliste pe care social-democrații au dus-o în această toamnă.

Este greu să justifici public și mai ales să convingi electoratul PSD de justețea demersului de suspendare. Îl suspendăm pe Iohannis pentru că nu a desemnat-o pe doamna Shhaideh. Greu să vândă public un astfel de mesaj, în condițiile în care o parte din electoratul tău spune : ”am ajuns să ne conducă turcii”.

2)  Cine este doamna Shhaideh?

PSD nu poate să își axeze campania publică  de comunicare pe personalitatea doamnei Shhaideh. Nu este un simbol al PSD, nu provoacă emoție. Mai mult de atât, și psd-iștii știu că Iohannis ar putea avea un asset în mânecă pe care nu l-a scos acum din motive tactice. Președintele poate avea informații care să demonstreze public că doamna Shhaideh nu este compatibilă cu această funcție și prezintă riscuri la adresa securității naționale. Probabil, Iohannis păstrează toate aceste informații pentru momentul în care conflictul escaladează.

Odată cu apariția unor informații de acest gen în spațiul public, liderii PSD vor fi prinși la colț.  Ar fi game over. Bătălia ar fi pierdută înainte de începerea procedurii de suspendare.Nu vor mai putea justifica în niciun fel susținerea oferită doamnei Shhaideh și pe cale de consecință nici justețea demersului de suspendare.

3) PSD are opțiunea să numească alt premier.

Iohannis nu a refuzat dreptul social democraților de a guverna.

Pentru un partid așa de mare este greu să justifice public de ce merge într-o acțiune extremă și nu numește o altă persoană, dând astfel dovadă de responsabilitate.

Începerea unui demers de suspendare înseamnă radicalizare, costuri enorme, rezultat imprevizibil.

4) Pierde Dragnea puncte la capitolul imagine dacă va accepta să numească o altă persoană?

Dacă Dragnea știe să joace pașii următori, poate să își întărească imaginea de lider responsabil. Discursul lui Dragnea se poate axa pe direcția ”responsabilitate”. Pune mai presus de interesul politic, interesul țării. În fața electoratului, Dragnea nu va ieși slăbit. În fața partidului, însă, liderul autoritar, șeful care face listele de partid, care supraveghează totul, va ieși înfrânt de principalul adversar politic. Va fi  însă o înfrângere pe termen scurt, fără a-i provoca daune majore. Rămâne liderul absolut al partidului, iar odată cu oferirea guvernării activului, toate temele vor deveni secundare.

5) Dacă PSD ar câștiga bătălia și s-ar ajunge la demiterea lui Iohannis, atunci social-democrații ar avea toată puterea în stat. Este un lucru extrem de atrăgător mai ales dacă privim la pârghiile pe care le deține președintele, conducerea serviciilor de informații și numirea Procurorului General și al DNA.

Acesta este, probabil, punctul care cântărește cel mai mult în tabăra celor care își doresc suspendarea lui Iohannis. Dar până aici, liderii PSD au de înfruntat o bătălie care se va duce în jurul argumentelor de la punctele 1-4.

Concluzionând, putem spune că azi vom vedea dacă va cântări mai mult calculul politic sau mirajul ”puterii totale”.  Eu cred că este aproape imposibil ca PSD să câștige o bătălie pe suspendare în condițiile în care electoratul lor nu este deloc încântat de propunerea făcută pentru postul de premier. Vom vedea astăzi dacă liderii social-democrați vor analiza toate argumentele, dacă vor lua în calcul și faptul că pot pierde bătălia suspendării înainte să înceapă sau vor fi luați de valul cuceririi puterii totale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.