Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suspiciuni privind cărțile care l-au scos pe Copos din pușcărie

copos

Magistrații Tribunalului București au admis cererea omului de afaceri George Copos în care solicita eliberarea condiționată, iar acesta a fost eliberat. El a cerut eliberarea, susținând că în timpul detenției a scris cinci cărți și că are dreptul să i se reducă pedeapsa cu 200 zile.

În legea nr. 275/2006, articolul 76 prevede posibilitatea reducerii pedepsei ca urmare a elaborării de către deținut a unei lucrări cu caracter științific. Așadar nu orice fel de carte scrisă de un deținut îi poate aduce acestuia o reducerea a pedepsei, ci doar cele cu caracter științific. Pentru a avea dreptul să înceapă să scrie o carte, deținutul trebuie să atașeze în dosarul depus spre aprobare, de către conducerea penitenciarului în care se află, o recomandare din partea unui profesor universitar care garantează că deținutul este capabil să cerceteze acea temă, potrivit unei anchete Romania Libera.

Atât lucrarea referitoare la o monografie a Tușnadului medieval, cât și cea pe temă de istorie (‘’Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos’’), au fost scrise de Copos sub îndrumarea prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.

Coincidență sau nu, istoricul Cătălin Parfene, sub îndrumarea aceluiași profesor Brezeanu, susținea o teză de master la Facultatea de Istorie, Universitatea București, în anul 2005, cu un titlu aproape identic: "Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI’’. Parfene vrea să citească lucrarea lui Copos.

’Au fost doua coincidențe care mi-au atras atenția: titlul cărții, extrem de asemănător cu cel al tezei mele, și numele celui care a prefațat cartea, același profesor care a fost coordonatorul lucrării mele. În plus, nu înțeleg de ce această carte a lui George Copos, publicată în 2014, nu poate fi găsită nicăieri. Dincolo de aceste coincidente, nu acuz momentan pe nimeni’’, a declarat pentru Rl Cătălin Parfene.

Ziarul România liberă a vrut să consulte, ieri, cărțile scrise de George Copos, dar sunt de negăsit. Deși figurează pe site-ul Bibliotecii Naționale a României drept cărți apărute la Editura Niculescu, un îndrumator ne-a explicat că, de fapt, ele nu se găsesc fizic în depozitul bibliotecii, editura semnalându-le ca pe niște cărți pe care urmează să le publice.

Un vânzător al departamentului on-line al Editurii Niculescu susține că, dacă acele cărți nu există pe site-ul editurii, atunci acele cărți nu au fost încă publicate. Cert este că lucrările științifice ale lui George Copos nu există pentru cumpărare pe net. Conducerea Editurii Niculescu ar fi plecată din țară și nu a putut fi contactată.

Potrivit legii, Copos este obligat să publice manuscrisul în timp ce se află în detenție, iar un exemplar trebuie să-l predea penitenciarului pentru a fi cercetat de către judecătorul care decide dacă i se va reduce pedeapsa sau nu.

În mod normal, lucrarea deținutului ar trebui studiată și validată de o comisie de experți, pentru a i se confirma caracterul științific.

Preluare Romania Libera

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.