Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de detectoare de fum şi de monoxid de carbon, distribuite gratuit cetăţenilor din 15 comune

stock.adobe.com
fum

Un număr de 500 de detectoare de fum şi detectoare de monoxid de carbon vor fi distribuite gratuit în 15 comune din judeţ, alese în urma analizării datelor statistice privind situaţia intervenţiilor la incendii, a anunţat, luni, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Ovidiu Costea, potrivit Agerpres.

"Judeţul Alba a fost selecţionat, împreună cu alte 19 judeţe, pentru iniţierea demersurilor de instalare, cu titlu gratuit, a unui număr de 375 de detectoare de fum şi 125 de detectoare de monoxid de carbon, în locuinţe particulare din judeţ", a spus Ovidiu Costea, într-o şedinţă desfăşurată la sediul Instituţiei Prefectului.

El a precizat că, în urma analizării datelor statistice privind situaţia intervenţiilor la incendii, au fost stabilite localităţile unde vor fi montate detectoarele, respectiv Arieşeni, Bistra, Horea, Vadu Moţilor, Ocoliş, Noşlac, Fărău, Jidvei, Mihalţ, Râmeţ, Întregalde, Ighiu, Şugag şi Vinţu de Jos. În perioada următoare, împreună cu autorităţile locale, vor fi identificate locuinţele pretabile instalării detectoarelor, în funcţie de o serie de criterii.

Potrivit şefului ISU Alba, montarea detectoarelor se va face doar cu acordul proprietarilor.

El a precizat că prin utilizarea detectoarelor de fum/monoxid de carbon se asigură îmbunătăţirea modului de avertizare a persoanelor încă din fazele incipiente ale izbucnirii incendiilor sau, în cazul celor pentru monoxid de carbon, din momentul creşterii concentraţiei acestui gaz în spaţiile de locuit.

Ovidiu Costea a exemplificat, cu un caz recent, cât de important este un astfel de dispozitiv, amintind de un incendiu produs la vestiarul stadionului din Alba Iulia.

"Degajarea mare de fum a făcut să pornească imediat acest sistem care era montat, de detectare-semnalizare. A avertizat optic, dar mai ales acustic cei 15 sportivi care erau cazaţi în hotel. (...). Datorită acestui sistem de detectare-avertizare în caz de incendiu, aceste persoane au fost efectiv trezite din somn şi au fost salvate", a spus şeful ISU Alba.

Campania "Detector pentru viaţă" este derulată de DSU şi IGSU, cu sprijinul E.On şi Delgaz Grid. Scopul acestei campanii îl reprezintă montarea a 10.000 de astfel de detectoare în toată ţara, precum şi informarea populaţiei asupra importanţei dotării caselor cu astfel de dispozitive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.