Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de elevi chinezi, care lucrează noaptea, muncesc pentru cel mai bogat om de pe pământ, patronul Amazon

Jeff Bezos

Sute de elevi din China, cu vârste pornind de la 16 ani, au fost pregătiţi să producă dispozitivele dotate cu asistentul digital Alexa ale Amazon, în încercarea controversată şi deseori ilegală de a respecta ţintele de producţie, potrivit unor documente obţinute de publicaţia The Guardian.

Interviurile realizate cu angajaţii şi documente provenite de la compania Foxconn, care este furnizor al Amazon, arată că mulţi dintre copii au muncit noaptea şi peste program pentru a produce boxele inteligente, încălcând legislaţia chineză a muncii, informează news.ro.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Potrivit documentelor, adolescenţii, pregătiţi în şcoli şi colegii tehnice din şi din jurul oraşului Hengyang din sud-centrul Chinei, sunt încadraţi ca ”interni”, iar profesorii lor sunt plătiţi de fabrică pentru a-i însoţi. Profesorii trebuie să încurajeze elevi necooperanţi să accepte munca peste program, pe lângă schimburile obişnuite.

Unii dintre elevii participanţi la producţia de dispozitive Echo şi Echo Dot, prevăzute cu sistemul Alexa, precum şi de tablete Kindles au muncit peste două luni pentru a suplimenta personalul fabricii în perioadele de vârf de producţie, au aflat cercetătorii. Peste 1.000 de elevi sunt angajaţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Fabricile chineze pot angaja elevi cu vârste de cel puţin 16 ani, dar aceştia nu au voie să muncească noaptea sau peste program.

Foxconn, care fabrică şi iPhone-uri pentru Apple, a recunoscut că elevii au fost angajaţi ilegal şi a anunţat că ia măsuri imediate pentru a remedia situaţia.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

”Am dublat supravegherea şi monitorizarea programului de internship cu fiecare şcoală parteneră relevantă pentru a ne asigura că, în nicio circumstanţă, internii nu muncesc noaptea sau peste program”, se arată într-un comunicat al Foxconn.

În trecut au existat situaţii în care, din cauza supravegherii slabe din partea echipei de conducere locală, s-a întâmplat acest lucru şi, deşi internii au fost plătiţi cu salarii suplimentare pentru aceste schimburi, acest lucru nu este acceptabil, compania luând măsuri imediate pentru a se asigura că acest lucru nu se va repeta, potrivit comunicatului.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Un purtător de cuvânt al Amazon, companie condusă de Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la peste 100 de miliarde de dolari, a declarat că Amazon nu va tolera încălcarea codului de conduită din partea furnizorului şi că evaluează în mod regulat furnizorii, folosind auditori independenţi pentru a monitoriza complianţa şi îmbunătăţirile aduse.

Adolescenţii intervievaţi au spus că munca în fabrică nu are nicio relevanţă pentru cursurile lor şi să au fost presaţi să muncească peste program.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

O elevă de 17 ani a început să lucreze acum o lună în fabrică, la o linie de producţie a Amazon Echo. Eleva, care studiază computerele, a primit sarcina să aplice un film protector pe circa 3.000 de Echo Dots pe zi. Ea a spus că profesorul i-a spus iniţial că va munci opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, dar că programul a fost schimbat la zece ore pe zi (două ore suplimentare) timp de şase zile pe săptămână.

”Lumina în atelier este foarte puternică şi se face foarte cald”, a spus eleva, care a adăugat că este foarte obositor să muncească zece ore pe zi.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

”Am încercat să spun managerului de linie că nu vreau să lucrez peste program. Dar managerul l-a anunţat pe profesor, care a spus că dacă nu muncesc peste program nu pot fi intern la Foxconn şi că acest lucru îmi va afecta absolvirea şi aplicaţiile pentru bursă la şcoală”, a mai afirmat eleva.

Potrivit documentelor, directorii Foxconn au nevoie ca elevii, care majoritatea stau în căminele fabricii, să lucreze peste program pentru a respecta ţintele de producţie, iar cei care nu acceptă sunt daţi afară din fabrică.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

Documentele au ajuns în posesia organizaţiei de protecţie a drepturilor angajaţilor China Labor Watch, care le-a pus la dispoziţia Guardian.

Acestea arată cum fabrica a recurs la elevi pentru a acoperi deficitul de personal, după ce nu a reuşit să recruteze angajaţi permanenţi.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’

Potrivit unui document, o fabrică a Foxconn are nevoie de circa 7.000 de angajaţi în perioada aprilie-octombrie, dar poate recruta doar 30 de angajaţi pe săptămână, iar restul provin de la agenţii sau sunt interni. Internii reprezintă până la 15% din forţa de muncă.

Foxconn plăteşte internii cu 16,54 yuani pe oră (2,05 euro), sumă care include şi orele suplimentare, cu un salariu de bază de 1,26 euro pe oră. Muncitorii cu experienţă veniţi prin agenţii costă compania 20,18 yuani pe oră. Documentele mai arată că Foxconn a redus salariile internilor, de anul trecut.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează! ‘Nu avem certitudinea că Alex este decedată sau în viață’

Amazon a anunţat în ianuarie că a vândut peste 100 de milioane de dispozitice cu sistem Alexa, care rivalizează cu Google Home pe piaţa asistenţilor vocali pentru controlul aparaturii electrocasnice. Acestea costă circa 50 de dolari în SUA, 50 de lire sterline în Marea Britanie şi 79 de dolari austrialieni în Australia, dar modelele sofisticate pot costa de trei ori mai mult.

Fabrica plăteşte şcolilor 500 de yuani pe lună pentru fiecare elev pus la dispoziţie. Un document arată acorduri cu patru şcoli pentru oferirea de 900 de elevi, dar alte documente prezintă planuri pentru recrutarea a până la 1.800 de interni.

Citește și: Gabriela Firea reacționează! ‘Nu fug de răspundere’

În 2017, Amazon a convenit cu Foxconn crearea a 15 noi linii de producţie la fabrică şi angajarea a mii de muncitori pentru creşterea producţiei de dispozitive Echo şi Echo Dot şi tablete Kindle.

Anul trecut, publicaţia Observer a dezvăluit că fabrica foloseşte mai mulţi muncitori de la agenţii decât permite legislaţia chineză pentru a evita să recruteze angajaţi permanenţi cu care să acopere lunile de vârf al producţiei.

Citește și: Afirmații făcute de Cozmin Gușă! ‘E vorba de resurse, contracte funcții’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.