Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de presupuşi luptători ai Statului Islamic s-au predat autorităţilor kurde irakiene (surse de securitate)

isis oil petrol

Câteva sute de presupuşi luptători ai Statului Islamic s-au predat săptămâna trecută autorităţilor kurde irakiene, după ce gruparea radicală şi-a pierdut ultimul bastion din nordul Irakului, a anunţat marţi un oficial din sfera securităţii citat de Reuters. Suspecţii făceau parte dintr-un grup de bărbaţi care au fugit către poziţiile kurde după capturarea de către forţele irakiene a bazei Statului Islamic de la Hawija, a precizat oficialul kurd, care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Informaţiile că militanţii au fugit în loc să lupte până la final, cum s-a întâmplat în bătăliile anterioare, sugerează că moralul acestora este în scădere, a apreciat Hisham A-Hashimi, expert la Bagdad în probleme legate de Statul Islamic. "Nu par să mai creadă în cauză", a apreciat acesta. Oficialul kurd citat, care lucrează la Erbil, sediul administraţiei regionale kurde, a menţionat că săptămâna trecută s-au predat circa 1000 de bărbaţi, dar "nu toţi sunt terorişti". Aceştia s-au predat forţelor peshmerga (luptători kurzi) din Kirkuk, oraş petrolier la est de Hawija, a menţionat oficialul, potrivit căruia "probabil" este vorba de câteva sute de membri ai SI.

O înregistrare audio difuzată acum două săptămâni a indicat că liderul SI Abu Bakr Al-Baghdadi mai trăieşte, în pofida informaţiilor difuzate în mod repetat de-a lungul timpului că ar fi fost ucis. În înregistrare, Al-Baghdadi îşi îndeamnă adepţii să continue lupta, în pofida eşecurilor din Irak şi Siria.

Oraşul Hawija şi zonele adiacente au fost recucerite la 5 octombrie în urma unei ofensive a forţelor guvernamentale irakiene susţinute de SUA şi a grupării paramilitare şiite cunoscute ca Mobilizarea Populară. În prezent, Statul Islamic mai controlează în Irak o fâşie de teritoriu de-a lungul graniţei de vest cu Siria, care include oraşul de frontieră Al-Qaim. Militanţii SI mai controlează şi teritorii de partea siriană a graniţei, unde sunt însă în retragere în faţa a două rânduri de forţe ostile - coaliţia condusă de kurzi cu susţinerea SUA şi forţele guvernamentale siriene, sprijinite la rândul lor de miliţii şiite străine susţinute de Iran şi Rusia, conform Agerpres. "Califatul" transfrontalier al Statului Islamic s-a prăbuşit practic în iulie, când forţele irakiene susţinute de SUA au capturat Mosulul, capitala de facto a SI din Irak, după o bătălie care a durat nouă luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.