Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de rezidenţi dintr-un oraş din Himalaya au fost evacuaţi după apariţia unor fisuri în locuinţe

www.wikipedia.org
Everest, Himalaya

Autorităţile din India au evacuat aproape 200 de locuitori ai oraşului Joshimath din Himalaya, după ce sute de construcţii din această zonă, populară în rândul pelerinilor şi turiştilor, au dezvoltat fisuri din cauza deplasării solului, a precizat sâmbătă un oficial, informează Reuters.

Experţii au avertizat de mai mulţi ani că lucrările ample de construcţii, inclusiv proiectele hidroenergetice, în Joshimath şi în vecinătate, ar putea avea drept efect surparea terenului - scufundarea sau tasarea suprafeţei solului, potrivit Agerpres.

În ultimele săptămâni, a fost raportată prezenţa fisurilor în cazul a peste 600 de locuinţe din Joshimath, ceea ce a determinat autorităţile să mute circa 193 de rezidenţi în spaţii mai sigure, cum ar fi hoteluri şi pensiuni, a precizat oficialul guvernamental Himanshu Khurana.

''Procesul de evacuare este în desfăşurare, iar o echipă de oameni de ştiinţă de la diferite institute încearcă să afle cauza şi modalitatea prin care situaţia ar putea fi ţinută sub control'', a spus Khurana, magistrat districtual în Chamoli, unde este localizat Joshimath.

''Administraţia asistă persoanele afectate cu tot ceea ce este nevoie'', a mai spus el.

O viitură produsă în districtul Chamoli în februarie 2021 a ucis peste 200 de persoane şi a distrus două proiecte hidroelectrice, generând îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă care studiază schimbările climatice, precum şi modalitatea în care acestea afectează cel mai înalt masiv muntos din lume.

Joshimath, un oraş cu 17.000 de locuitori din statul Uttarakhand (nord), este poarta de acces pentru pelerinaje la temple hinduse şi sikh, precum şi pentru turiştii care doresc să escaladeze în Himalaya.

Atul Sati, organizator al Joshimath Bachao Sangharsh Samiti, un protest împotriva lipsei de acţiune a guvernului, a spus că rezidenţii au ridicat această problemă de luni de zile.

''Administraţia s-a trezit din amorţeală după ce situaţia a început să se agraveze, iar acum au demarat eforturile de ajutorare'', a spus Sati. ''Oraşul nostru se scufundă şi noi trebuie să-l salvăm''.

Piyoosh Rautela, diector executiv în cadrul Centrului pentru managementul dezastrelor din Uttarakhand, a spus că surparea solului este probabil reminiscenţa unui strat acvifer fisurat - un strat subteran de roci care poate stoca apă.

''Autorităţile de resort depun eforturi, iar singura modalitate de a ţine sub control problema este canalizarea fluxului de apă'', a declarat Rautela.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.