Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de site-uri se bazează pe inteligenţa artificială pentru a genera informaţii, uneori false cu bună ştiinţă

The Guardian
Fake News

Aşa-numita revoluţie a inteligenţei artificiale generative (AI) este folosită de sute de site-uri web pentru a crea articole fără intervenţia umană şi uneori cu intenţia de a transmite informaţii false, avertizează unii cercetători, relatează AFP.

Utilizatori simpli de internet, dar şi factori de decizie, sunt din ce în ce mai expuşi şi pot fi induşi în eroare, cu intenţie sau nu.

În decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenzki a fost interogat în Congresul american de aleşii republicani cu privire la o presupusă achiziţie a două iahturi pentru suma de 75 de milioane de dolari, în plină dezbatere privind ajutorul acordat Ucrainei.

Era o informaţie fantezistă, generată luna precedentă de site-ul DC Weekly, deţinut de un fost puşcaş marin american stabilit acum în Rusia, şi care, conform platformei de combatere a dezinformării NewsGuard, foloseşte AI.

"Dezinformarea generată de inteligenţa artificială va fi probabil un element important al campaniei electorale din SUA în acest an", avertizează Greg Marcus, profesor la NYU. NewsGuard, care evaluează fiabilitatea conţinutului informaţional postat pe internet, a identificat 739 de site-uri "care funcţionează fără sau cu foarte puţină supraveghere umană şi publică articole în mare parte sau în întregime scrise de 'boţi''', potrivit unui raport publicat luna trecută.

Aceşti "boţi" sunt programe capabile să genereze conţinut la cerere în limbajul curent, pe baza elementelor colectate într-o baza de date sau direct pe internet.

Unele platforme precum NewsGPT sau DeepNewz îşi prezintă în mod deschis articolele ca fiind scrise de o interfaţă AI. Dar nu este întotdeauna cazul, notează NewsGuard, care avertizează împotriva acestei proliferări a unor site-uri "obscure".

Aceştia "nu sunt de încredere" pentru că "funcţionează cu puţină sau fără supraveghere umană", subliniază acest observator media.

Dintre sutele de articole generate folosind inteligenţa artificială, unele "includ afirmaţii eronate, în special referitoare la lideri politici", notează raportul NewsGuard.

Exista, de asemenea, notificări false cu privire la decesele unor vedete, ştiri inventate sau evenimente vechi prezentate ca şi cum tocmai s-ar fi întâmplat.

NewsGuard a fost interesat în special de o informaţie care anunţa "sinuciderea" unui "psihiatru" al premierului israelian Benjamin Netanyahu în care ar fi fost implicat liderul, publicată în noiembrie de site-ul pakistanez Global Village Space.

O informaţie total fantezistă pentru care AI s-a inspirat dintr-un articol satiric publicat în 2010, notează NewsGuard.

Site-urile de dezinformare sau propagandă aveau nevoie, până de curând, de numeroşi redactori pentru a-şi alimenta paginile, dar AI generativă le oferă de acum o modalitate mai rapidă şi, mai presus de toate, mult mai puţin costisitoare de a produce conţinut, cu aparenţa autenticităţii.

"Creşterea exponenţială a publicaţiilor generate de AI este alarmantă, deoarece aceste platforme pot fi percepute ca surse de informare legitime şi fiabile de către un utilizator obişnuit", explică McKenzie Sadeghi.

După ce a fost pus sub acuzare, Global Village Space a prezentat subiectul privind prim-ministrul israelian ca fiind "satiric".

Sutele de site-uri identificate de NewsGuard sunt probabil doar "vârful aisbergului", avertizează Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson (Carolina de Sud). Cu titlurile şi conţinuturile lor de senzaţie, site-urile care se bazează pe AI generativă caută, de asemenea, să genereze venituri din publicitate. Ele realizează acest lucru cu atât mai uşor, deoarece plasarea reclamelor este cel mai adesea gestionată prin algoritmi şi nu prin oameni.

"Dacă nu suntem atenţi", a conchis Darren Linvill, "aceasta va estompa şi mai mult graniţa dintre realitate şi ficţiune, care este deja foarte neclară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.